Guvernul României a aprobat joi noi reguli pentru persoanele care doresc să devină asistenți maternali. Conform ministrului Familiei, Natalia Intotero, aceste măsuri sunt necesare pentru a înăspri condițiile de atestare, având în vedere cazurile de abuz din ultimii ani. Printre modificările esențiale se numără creșterea vârstei minime de la 18 la 21 de ani și obligativitatea absolvirii liceului.
„Este un moment important pentru sistemul de protecție a copilului. Cazurile de abuz din ultimii ani au demonstrat clar că este nevoie de înăsprirea condițiilor pentru persoanele care doresc să devină asistenți maternali. Datoria noastră este să ne asigurăm că acești copii vor crește și se vor dezvolta într-un mediu sănătos, cu dragoste și grijă de cei care își asumă responsabilitatea creșterii lor”, a declarat Natalia-Elena Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
Noile reglementări includ și limitarea diferenței de vârstă dintre asistentul maternal și copil la maximum 47 de ani, iar numărul copiilor care pot fi luați în plasament este de maximum doi, cu excepția copiilor care fac parte dintr-un grup de frați. Asistenții maternali vor trebui să locuiască în localități cu acces la servicii educaționale și medicale și vor fi evaluați de o echipă formată din psiholog și asistent social.
Pentru obținerea atestatului, candidații trebuie să urmeze cursuri de formare profesională de 80 de ore, iar ulterior, formare continuă anuală de 32 de ore. De asemenea, există criterii stricte de excludere, cum ar fi condamnările penale, istoricul de violență sau dependențele.
O persoană nu poate deveni asistent maternal dacă a depășit vârsta de pensionare, a fost condamnată pentru infracțiuni grave, are istoric cu violență, suferă de boli psihice sau dependențe, sau are membri ai familiei cu astfel de probleme.
De asemenea, este ineligibilă dacă are copil în sistemul de protecție specială sau dacă are în familie membri cu vârsta de peste 14 ani sau alte persoane, care locuiesc împreună cu aceasta și care au săvârșit o fapta penală sau sunt înscriși cu mențiuni în evidența Registrului național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor.
În prezent, în România există peste 11.000 de asistenți maternali care îngrijesc peste 15.500 de copii, conform datelor Ministerului Familiei.