Iată cum poți să prepari o socată delicioasă!

0
328

Socul este un arbust înalt de 4-5 m care creşte de la câmpie până în zona montană inferioară, pe la marginea pădurilor şi drumurilor. În scop medicinal, de la soc se recoltează florile şi fructele, negre, dulci- acrişoare, cu aromă de afine. Preparatele din flori de soc au acţiune sudorifică, diuretică, emolientă, antireumatică, antinevralgică şi stimulează rezistenţa organismului. Fructele şi sucul obţinut din fructe au o acţiune laxativă şi antinevralgică.

Florile de soc apar în lunile mai şi iunie şi sunt mărunte, alb-gălbui, foarte parfumate, încărcate de polen. Din florile de soc se poate prepara o băutură răcoritoare – socata  (chiar şi extrasezon din flori uscate de soc, păstrate în pungi de hârtie într-un loc răcoros).

Ingrediente 5 l:

  • 10 flori de soc
  • 500 g zahăr brun
  • o lămâie mare
  • 8 g drojdie proaspătă

Mod de preparare: Se spală florile de soc şi se pun pe fundul borcanului. Se presară zahărul, iar apoi se adaugă sucul de lămâie şi coaja tăiată felii. Se adaugă apă cât să acopere totul şi se lasă până a doua zi. În următoarea zi, se umple borcanul cu apă rece, se amestecă, se adaugă drojdia, se acoperă şi se lasă la loc cald şi însorit încă 2-3 zile. În fiecare zi, se amestecă în borcan dimineaţa şi seara şi se gustă socata. Când a ajuns la aciditatea dorită, se strecoară socata, se pune în sticle şi se ţine la frigider. Se serveşte rece.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.