Icoane, cărți religioase și uși împărătești din Vrancea, pe cale de a fi introduse în patrimoniul cultural național mobil

0
279

În baza atribuțiilor conferite de lege privind protejarea patrimoniului cultural național mobil, Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea a continuat în semestrul I al anului 2016 activitatea de inventariere, fișare și evaluare în vederea clasării în patrimoniul cultural național mobil a unor bunuri cu valoare culturală.

Astfel au fost inventariate și fișate un număr de 132 de bunuri culturale mobile de factură religioasă aflate în inventarul a unsprezece biserici din județul Vrancea.

Din totalul bunurilor culturale fișate, un număr de 30 de bunuri culturale mobile prezintă susceptibilitate de clasare, așa cum rezultă din evaluările preliminare realizate de experții Ana Maria Harțuche și Mihaela Boldeanu.

Bunurile culturale mobile susceptibile de clasare reprezintă icoane pictate în ulei pe lemn, icoane cu oclade din metal argintat, mobilier de cult și carte veche religioasă. Iată detalii despre aceste bunuri mobile:

  • 6 icoane cu oclade (ferecătură din metal argintat), oclade atribuite argintarului focșănean Mihail Caras, datate mijlocul sec. al XIX-lea și începutul sec. al XX-lea;
  • 15 icoane, ulei pe lemn, datate sfârșitul sec. al XVIII-lea — mijlocul sec. al XIX-lea;
  •  1 tâmplă de catapeteasmă, databilă sec. al XIX-lea;
  •  3 exemplare de carte veche religioasă, datate 1845-1847;
  •  4 perechi de uși împărătești, din lemn, în tehnica traforului, pictură în ulei pe lemn, databile sfârșitul sec. al XVIII-lea — sec. al XIX-lea;
  •  1 tetrapod cu baldachin, databil sec. al XIX-lea.

Aceste bunuri culturale urmează a fi expertizate și propuse pentru clasare în patrimoniul cultural național mobil.

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.