„Împreună oprim hepatita. Hai la doctor!” | Medicii de familie din județul Vrancea se pot implica în activitățile de depistare a hepatitelor B/D și C

0
172

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, alături de Asociaţia Română Anti-Sida (ARAS) și Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon” Iaşi au lansat joi, 26 ianuarie, campania de informare, educare și conștientizare LIVE(RO)2-EST în județul Vrancea.

Evenimentul a avut loc în Sala de ședințe a Consiliului Județean Vrancea și a fost deschis de Prof. Univ. Dr. Anca TRIFAN, urmând mesaje adresate participanților din partea reprezentanților autorităților locale și județene și partenerii proiectului LIVE(RO)2-EST, Spitalul Județean de Urgență Focșani, Colegiul Medicilor, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea, Casa de Asigurări de Sănătate, Direcția de Sănătate Publică. Conferința de lansare a fost urmată de o întâlnire de lucru dintre reprezentanții proiectului LIVE(RO)2-EST și medicii de familie din județul Vrancea ce vor contribui la îndeplinirea misiunii de testare, stadializare și direcționare către tratament a pacienților cu boli hepatice ce se desfășoară în județul Vrancea până în luna iulie 2023. La fel ca în celelalte județe LIVE(RO)2-EST, pe lângă implicarea medicilor de familie, și pe durata campaniei vrâncene se vor derula ample activități de informare și conștientizare prin difuzare de spoturi tv și radio, diseminare de materiale de informare și promoționale, evenimente publice, toate derulate sub sloganul Împreună oprim hepatita. Hai la doctor! #LIVERO2 Acum și în județul VRANCEA!

Obiectivul proiectului LIVE(RO)2-EST constă în furnizarea de servicii medicale de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice, secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și C, din regiunile de dezvoltare Nord-Est și Sud-Est, respectiv din județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea.

„Am participat astăzi, alături de zeci de medici vrânceni, la conferința de lansare a campaniei de informare, educare și conștientizare „LIVE(RO)2-EST Împreună oprim hepatita. Hai la Doctor! Te poți testa GRATUIT de hepatita  B și C”. I-am asigurat pe medici de toată deschiderea în ceea ce privește acest început de parteneriat care va aduce un plus în ceea ce privește sănătatea în județul nostru. Totodată, le-am transmis celor prezenți că proiectul cel mai important pe care îl avem în domeniul sănătății este construirea unui nou spital județean în Vrancea!”, a transmis președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma.

Medicii de familie din județul Vrancea se pot implica în activitățile de depistare a hepatitelor B/D și C

„Medicii de familie constituie baza proiectului LIVE(RO)-2 EST. Îi invităm să vină alături de noi în acest demers prin care ne propunem să aducem serviciile de testare mai aproape de pacienți.” a spus prof. univ. dr. Anca Trifan, managerul proiectului LIVE(RO)2-EST.  În cadrul acestui proiect, testarea pentru hepatitele virale B/D și C a devenit accesibilă, putând fi efectuată gratuit, cu teste rapide care asigură rezultatele imediat, în cabinetele medicilor de familie afiliați proiectului. Până acum, în cele 8 județe din estul României în care s-au desfășurat activitățile proiectului (Bacău, Botoșani, Buzău, Constanța, Galați, Iași, Suceava și Tulcea), peste 100.000 de persoane au participat deja la screening. Majoritatea celor care au primit rezultate pozitive au fost însoțiți către servicii medicale de specialitate pentru stabilirea stadiului afecțiunii și inițierea tratamentelor. Cabinetele de medicină de familie afiliate în proiect vor oferi servicii de depistare precoce pentru boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C persoanelor care îndeplinesc următoarele condiții: au domiciliul/reședința în județul Vrancea, au vârsta peste 18 ani, nu sunt persoane lipsite de libertate și nu fac parte din categoria persoane gravide. Minimum 60% dintre persoanele care vor beneficia de aceste servicii vor fi persoane din grupuri vulnerabile. ARAS acordă sprijin în derularea acestei campanii, contractând cabinetele de medicină de familie, asigurând distribuția materialelor necesare (teste, consumabile medicale și de igienă), accesul grupurilor vulnerabile, acompanierea către centrele de diagnostic și tratament a celor cu teste pozitive, raportarea și monitorizarea activității.  Mai multe informații despre proiect și calendarul campaniilor județene sunt disponibile pe site-ul proiectului www.livero2-est.umfiasi.ro și pe pagina de Facebook Livero-2-EST.

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.