Împreună pentru Moldova Filiala Vrancea merge pe mâna unui candidat fără apartenență politică

0
724

Cosmin Timofte: „Un candidat independent nu este constrâns de apăsarea unui aparat de partid!”

Înființată de reprezentanții unei asociații ieșene nonguvernamentale (Împreună pentru A8) ce milita pentru realizarea Autostrăzii A8, Împreună pentru Moldova este o formațiune care a căpătat statut de partid la finele anului 2019 și care și-a asumat „continuarea luptei pentru infratructura Moldovei de dincolo de gard”, așa cum spunea unul dintre fondatori, Cătălin Urtoi. Încă de la începutul acestui an, noul partid politic și-a anunțat intenția de a participa la bătălia electorală cu candidați proprii, ba, mai mult, la Iași se propune chiar o alianță între USR, PLUS și PMP pentru înfrângerea celor doi coloși, PSD și PNL, la alegerile locale.

În Vrancea, partidul Împreună pentru Moldova (ÎPM) și-a creat o filială prin martie 2020, mulți dintre membri fondatori, ca să spunem așa, provenind din rândul celor suspendați din USR Vrancea, liderul formațiunii fiind ales Cosmin Timofte, ex lider al filialei județene USR. Încă de la început, prin vocea liderilor săi, ÎPM și-a exprimat dorința de a susține candidatura lui Liviu Macovei, plecat și el din USR, la Primăria Focșani. În momentul de față, ÎPM își propune formarea unei echipe puternice care să ducă la îndeplinire dezideratul formațiunii, acela de a uni interesele regiunii Moldova cu județul Vrancea, o echipă care să susțină un candidat independent, liber de presiunile unor partide mari cum sunt PSD și PNL. De altfel, în opinia conducerii ÎPM, cei doi coloși politici duc o luptă surdă, însă una de suprafață care, în esență, ascunde aceleași modalități de a pune mâna pe putere.

 „Asistăm de mulți ani, poate cu o intensitate mai mare în ultima vreme, la o luptă surdă între cei doi mari poli politici: PSD și PNL. O luptă care este de suprafață dar care în substrat ascunde aceleași modalități de a-și impune punctul de vedere. Pârghiile pe care le folosesc, modul în care acționează când pun mâna pe putere este identic. Considerăm că un candidat independent este lipsit cumva de această apăsare a unui aparat de partid și poate uni în jurul personalității sale, și mă refer aici la Liviu Macovei care are o carieră în spate, independent de politică, o echipă puternică. Cred că focșănenii sunt interesați de un astfel de om și de o candidatură care nu se supune unor camarile de partid”, este de părere președintele ÎPM Vrancea, Cosmin Timofte.

Există însă o problemă de care cei din Împreună pentru Moldova sunt conștienți: pe de o parte scindarea electoratului între cei doi poli de putere: PNL și PSD, pe de altă parte dezinteresul unei părți din electorat de a ieși la vot. În aceste condiții, șansele reale pe care le poate avea noul partid în lupta electorală sunt destul de puține. Din acest motiv, strategia aleasă de ÎPM este de a scoate electoratul nehotărât din case prin impunerea unui candidat onest, fără datorii politice și cu o echipă care să aducă o schimbare reală în consiliul municipal.

„Există în acest moment o parte din electorat, 10-12% care nu știe cu cine să voteze și unul care nu e hotărât încă. Tocmai acelor oameni care stau în expectativă vrem să le oferim o alternativă la vot. Cetățenii vor ieși din case dacă scoatem oameni care au o carieră în spate, care au făcut ceva și care nu au depins de aparatul de partid și nu s-au dezvoltat pe baza unei fraternități transpartinice. Cât despre cei care au în acest moment o opțiune de vot, sperăm că nu este târziu să le arătăm că interesul nostru, în special al celor din Moldova, este să avem obiective clare pentru această regiune”, a mai spus Cosmin Timofte.

ÎPM mai crede că o strategie de dezvoltare local-regională, cu implicare la nivel național, este calea de urmat pentru o dezvoltare a societății românești din întreaga regiune a Moldovei, implicit Vrancea, independentă de perindarea partidelor la putere.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here