În ce condiții va începe școala pe data de 14 septembrie | Ludovic Orban: “Unde va începe școala fizic, elevii și profesorii vor purta măști”

0
315

Unul dintre subiectele fierbinți din această vară este deschiderea anului școlar în plină pandemie de coronavirus. Săptămâna trecută, premierul Ludovic Orban a vorbit în fața parlamantarilor unde a oferit detalii importante legate de începerea următorului an școlar. Premierul a explicat că elevii, profesorii și personalul școlar auxiliar vor trebui să poarte măști de protecție dacă vor fi prezenți, fizic, în școli. Totodată, el a spus că în instituțiile de învățământ unde este posibil, vor fi asigurate panouri de plexiglas pentru a reduce contactul fizic. În ceea ce privește incertitudinea care planează asupra datei de 14 septembrie, Orban a fost categoric.

„Decizia e foarte clară: pe 14 septembrie începe anul școlar. Totul trebuie făcut în condiţii care să respecte regulile de siguranță sanitară, astfel că am luat decizia de a deschide școala în mod diferențiat în funcție de deciziile de la nivel local. Există trei situații: verde, galbenă şi roșie. În funcție de numărul de persoane infectate în ultimele 14 zile din fiecare comunitate școala poate deschide normal, cu elevi în clasă, școala se poate deschide cu jumătate prezență în clasă și jumătate online și acolo unde riscul epidemiologic e mare școala va începe online”, a transmis premierul Ludovic Orban.

Referitor la măsurile de protecție care vor fi luate în fiecare unitate de învățământ, Ludovic Orban a spus că la nivelul guvernului s-a constituit un comitet interministerial, coordonat de vicepremierul Raluca Turcan, care va stabili cu exactitate ce măsuri vor fi luate în cazul fiecărui scenariu. Un lucru este clar: elevii, cadrele didactice și personalul auxiliar vor trebui să poarte măști de protecție.

“Începerea școlilor presupune o serie de demersuri. În primul rând am constituit un comitet interministerial care pregătește deschiderea anului școlar, coordonat de d-na vicepremier Raluca Turcan. E clar că pentru fiecare mod de începere a școlii trebuie luate măsuri. Acolo unde începe școala, va fi necesar portul măștii atât pentru cadre didactice, cât și pentru elevi. Acolo unde se poate, să fie montate panouri de plexiglas” a mai spus Ludovic Orban.

În același context, premierul a explicat în fața parlamentarilor că a alocat suma necesară achiziționării a unui număr de 250.000 de tablete. Licitația este în curs de derulare, urmând a se finaliza în cursul acestei săptămâni. De asemenea, guvernul va aloca 125 de milioane de euro, bani proveniți din fonduri europene, pentru decontarea cheltuielilor autorităților locale pentru 200.000 de laptopuri. Din aceeași bani se va asigura și decontarea cheltuielilor pentru mijloacele de protecție sanitară și a dezinfectanților. Guvernul s-a gândit și la situațiile punctuale, acolo unde școala se va face online. În acest sens, s-au luat măsuri pentru a conecta la internet toate unitățile școlare din țară.

“Am alocat resurse pentru cursurile online. Situația am analizat-o din mai multe puncte de vedere. Aproximativ 20% din școli nu sunt conectate la internet și vom găsi soluții pentru a asigura conexiunea la internet a tuturor școlilor. Fiecare școală trebuie să aibă acces la platforme online. Va exista acces gratuit la platforme de învățare pentru fiecare școală. Google și Microsoft au pus la dispoziție, gratuit, aceste platforme”, a mai spus premierul.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.