Au fost parcurse toate etapele necesare pentru ca în curtea Parohiei Sfânta Cuvioasa Parascheva – pe scurt, Catedrala Ortodoxă, să fie ridicate în plus câteva construcții. Miercuri, consilierii locali focșăneni vor discuta despre aprobarea Raportului informării și consultării publicului privind documentația PUD și aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu Elaborare PUD și construire sediu administrativ „Parohia Sfânta Cuvioasa Parascheva”, clopotniță și amplasare bazin subteran pentru rezervă apă incendiu cu cameră de pompe”. Concret, „intervențiile urbanistice pe amplasament se referă la mobilarea acestui teren cu o construcție cu regim de înălțime P+1E și P+4E cu destinația de sediu administrativ și clopotniță”. Pe lângă acestea, se are în vedere și amplasarea unui bazin subteran pentru rezervă apă incendiu, cu cameră de pompe. Proiectul a fost supus dezbaterii publice, însă singura observație a venit de la ENET, societatea de termoficare fiind îngrijorată pentru o țeavă aflată în apropiere: „la execuția lucrărilor construcțiile propuse să fie amplasate la o distanță de minim 4,5 metri față de Punctul Termic nr 19, deoarece există un canal termic primar (țeavă preizolată) ce traversează această zonă, condiție ce a fost preluată în documentație”. S-a mai discutat și despre locurile de parcare aflate pe latura de nord a terenului Catedralei și închiriate de către Parking, iar asta a cam fost tot. Așa că următorul pas este votul în consiliul local.
Cei 277 de metri pătrați pe care se vor ridica aceste edificii aparțin municipiului, însă au fost dați în folosință gratuită pe toată perioada cât va exista Parohia Cuvioasa Paraschiva. În documentație se arată că una dintre condiții este ca restul suprafețelor libere să aibă totuși și „zone verzi amenajate și plantații de vegetație care vor lega loturile în așa fel încât incinta să arate ca un întreg” – cel puțin 20% din totalul suprafeței, soluția finală fiind proporția de 30,60%. Pe hârtie, sediul administrativ și clopotnița vor ocupa 160,08 metri pătrați, aleile carosabile – 1,77 mp, aleile pietonale – 30,38 mp, iar spațiile verzi amenajate – 84,77 mp.
„Obiectivul propus va întregi ansamblul de cult de cea mai mare importanță la nivelul municipiului Focșani și astfel va ridica prestigiul nu numai al zonei dar și a întregului UAT Focșani și va aduce și atractivitate. Construcția propusă va aduce o îmbunătățire a cadrului construit în zonă prin marcarea pe verticală a unor intersecții de rute importante din centrul municipiului Focșani și realizarea unor capete de perspectivă de-a lungul acestor rute”, se arată în documentație.