În lipsa donatorilor, Vrancea a rămas fără aparat pentru prelevarea plasmei de la pacienții care s-au vindecat de COVID-19

0
384

Chiar dacă județul Vrancea se află pe ultimele locuri din țară în ceea ce privește infectările cu noul coronavirus, numărul celor infectați ajungând la 4.610 persoane, nevoia de plasmă convalescentă necesară pacienților în stare critică este extrem de mare. La începutul lunii iunie, Centrul de Transfuzii din Focșani a primit un aparat de plasmafareză, cu titlu gratuit de la o companie farmaceutică. Tot atunci, fostul manager al spitalului din Focșani, Constantin Mîndrilă a fost primul pacient care a donat plasmă. Până acum, doar 6 pacienți din cei aproape 3.500 de vrânceni declarați vindecați de la începutul pandemiei au optat pentru donarea de plasmă. Tratamentul cu plasma prelevată cu acest aparat este eficient în cazul pacienților infectați cu COVID-19, aflați în stare critică, intubaţi sau cu forme severe de pneumonie virală. Anticorpii colectați de la donatorii vindecați sunt foarte utili pacienților care nu reușesc să lupte cu boala pentru că organismul lor nu dezvoltă anticorpi în cantități suficiente. Doar că aparatul de la Focșani nu și-a dovedit utilitatea. A spus-o chiar reprezentantul firmei care a donat centrelor de transfuzii sanguine din țară 20 de echipamente de plasmafereză și care a decis să ia aparatul pe care îl donase la Focșani și să-l ducă la București.

Florin Hozoc, reprezentantul firmei de echipamente medicale care a pus gratuit la dispoziția autorităților din țară 20 de aparate de plasmafereză până acum a declarat în exclusivitate pentru postul de radio Focus FM că la Focșani în 4 luni s-au făcut doar 3 recoltări de plasmă hiperimună, deși în contractul încheiat cu Centrul de Transfuzii era prevăzut să se facă minimum 65 de recoltări lunar. Abia când a notificat centrul s-au mai făcut 3 recoltări, dar pentru că nimic nu s-a schimbat, aparatul a fost luat.

“La momentul la care am notificat centrul din Focșani de a retrage acel echipament, făcuseră doar 3 proceduri de plasmafareză după 4 luni de zile de la instalarea aparatului. Asta înseamnă că nu s-a făcut nici măcar o donare pe lună. După ce i-am notificat au mai programat încă trei donatori pe care i-au făcut într-o zi. Conform contractului prin care le-am pus la dispoziție echipamentul și chiturile gratuite, aveau obligația să facă minim 65 de donări pe lună. În consecință, decât să se pună praful pe acel echipament am decis să-l retragem și să-l trimitem la un alt centru”,a spus Florin Hozoc, reprezentantul societății care a donat aparatul. De cealaltă parte, reprezentanții centrului de transfuzii au justificat nerealizarea procedurilor de extragere a plasmei de la pacienții care au avut COVID-19 prin faptul că aceștia pur și simplu nu s-au arătat interesați să doneze. Nu de aceeași părere este Florin Hozoc care spune că la mijloc e vorba de un dezinteres al celor de centru, dar și al autorităților.

“Motivația, care după părerea mea este doar o scuză, nu o cauză, este că cei din Focșani și în general cei din Vrancea nu au venit să doneze și nu sunt buni donatori sau buni cetățeni. Lucru pe care nu îl cred, în condițiile în care atât la Galați, cât și la  Bacău sau Buzău cetățenii donează mult mai mult decât cei de la Focșani. Cred că este, în primul rând, o lipsă de interes a celor de la Centrul de Transfuzii  care nu au făcut niciun demers pentru a face promovare, pentru a informa pacienții vindecați și este și o lipsă de interes din partea autorităților locale pentru că, peste tot unde a existat implicare s-au obținut rezultate mult mai bune”, a mai spus Florin Hozoc. Directorul Centrului de Transfuzi Sanguine Vrancea, Mioara Hanță se apără și spune că nu au existat solicitări de plasmă hiperimună nici de la spitalele din Vrancea în care sunt tratați pacienți covid. Centrul va face însă demersuri ca să primească un alt aparat de plasmafereză, în cazul în care vor apărea solicitări. Mioara Hanță, directorul centrului de tranfuzii sanguine Vrancea

“La noi nu au fost solicitări din partea spitalului și nici din partea donatorilor. Și atunci, nu prea ne-am făcut planul. Au spus că vor lua aparatul și îl vor duce la București pentru că acolo se recoltează mai mult. Acum, am înțeles că este o fundație care dorește să doneze un aparat similar în Transilvania. Am solicitat să transfere unul și la noi, în județul Vrancea. Sperăm că vom avea donatori”, a spus Mioara Hanță.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.