În pas cu vremea dar mai ales cu vremurile! Fondul de salarii al Primăriei Focșani a crescut de 3 ori în ultimii 6 ani!

0
373

Dacă timpul nu a fost prea amabil cu mulți, foarte mulți angajați din sectorul privat, soarta și guvernanții, mereu atenți cu tot capitalul electoral din bazinul în care și ei înoată, au avut întotdeauna grijă de veniturile salariale ale bugetarilor. În timp ce primii au parcurs vremuri în care făceau economii la sânge pentru a putea supraviețui, norocoșii de la buget beneficiau liniștiți de salarii sigure, neatinse de flagelul valurilor repetate de inflație datorită sporurilor și așezării retribuțiilor în pas cu devalorizarea leului. Ca să aveți, așa, o idee, în 2013 salariul minim net pe economie era de 800 de lei, ca în ianuarie 2022 să ajungă la 1.524 de lei, bani în mână. Ați putea spune că prețurile au crescut constant și că aceste măsuri nu au făcut altceva decât să ne țină capul deasupra apei însă trebuie să aveți în vedere un lucru foarte important: odată cu creșterea salariului minim cresc și veniturile salariale ale bugetarilor de lux (pe care îi cunoașteți), astfel încât dacă pentru cei „umili” asta înseamnă doar câțiva firfirei, pentru aleșii neamului (de exemplu) majorările sunt substanțiale. Iată mai jos evoluția salariului minim net și brut pe economie în ultimii 10 ani, din 2013 și până în 2022.

Și pentru că mai aproape de piele ne este cămașa decât paltonul, un exemplu elocvent în acest sens este și baletul creșterilor salariale de prin primării, guvernanții acordând o preocupare constantă pentru ca cei mai mici dintre aleși, primarii – coloana vertebrală a partidelor politice, să nu aibă de suferit în vreun fel, să fie mulțumiți și gata de atac la baionetă din 4 în 4 ani, la alegeri. Spre exemplu, în august 2016, adică în urmă cu 6 ani, suma pe care Primăria Focșani o scotea din buget pentru a plăti salariile angajaților era de 490.000 de lei, în timp ce în august 2022, pentru același scop, municipalitatea a achitat personalului din instituție suma de 1.800.000 de lei. Cu alte cuvinte, în valută europeană ar însemna o tranziție de la 99.365 de euro la 365.000 de euro (la cursul de astăzi). Fără prea multă știință într-ale matematicii ne dăm seama că într-un mandat și jumătate de-al edilului Misăilă cheltuielile salariale ale primăriei au crescut de 3 ori. De asemenea, indemnizațiile consilierilor locali s-au dublat, de la 16.764 de lei (pe lună) la 34.454 de lei (lunar), însă acest lucru nu este meritul primarului, iar cel al Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) a crescut de la 3.800 de lei în august 2016 la 10.200 de lei în august 2022. În acest context, al măririlor de retribuții cu orice preț, o situație anapoda ar fi cheltuielile cu iluminatul public al Focșaniului. Dacă în august 2016 primăria aloca în acest sens 222.276 de lei companiei Electrica, în 2022 suma este aproape identică, respectiv 251.648 de lei. La fel stă situația și în ceea ce privește cheltuielile cu salubritatea. În urmă cu 6 ani Primăria Focșani achita CUP 1.000 de lei pentru servicii de salubritate iar în 2022 (dar pentru două luni, iunie și iulie) 4.250 de lei. Cu alte cuvinte, tariful plătit companiei, aflate la rândul ei în subordinea consiliului local, s-a dublat în ultimii 6 ani. În concluzie, nu putem să le urmă angajaților din primărie decât spor la treabă, că de bani are grijă întâiul gospodar al Focșaniului, în spiritul și litera legii din prea frumoasa Românie.

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.