Deputatul PNL de Vrancea, Dragoș Ciobotaru, anunță semnarea unei noi inițiative legislative care vizează transparentizarea și digitalizarea serviciilor publice din România. Alături de colegii săi din Partidul Național Liberal, Dragoș Ciobotaru a contribuit la elaborarea proiectului ce prevede crearea Catalogului Național al Serviciilor Publice – o platformă digitală menită să centralizeze toate informațiile privind instituțiile statului și serviciile oferite de acestea.
Platforma va funcționa pe site-ul serviciipublice.gov.ro și va oferi acces facil la informații despre fiecare instituție publică din țară, serviciile disponibile și drepturile pe care le au cetățenii. Scopul este simplificarea interacțiunii cu statul, eliminarea birocrației și reducerea diferențelor de tratament între județe.
„Nu putem vorbi despre servicii publice digitale pentru români dacă nu știm care sunt și cum sunt puse acestea la dispoziția noastră de către Statul Român. Birocrația românească face dificilă, încă, interacțiunea cetățenilor și a mediului de afaceri cu statul.
Digitalizarea accelerată a interacțiunii stat – cetățean reprezintă o condiție necesară pentru România în vederea creșterii și alinierii la standardele europene de digitalizare în zona serviciilor publice. Ne situăm printre ultimele state membre UE din acest punct de vedere, cu mult sub media europeană.
Este o măsură necesară și pentru a veni în sprijinul românilor plecați în străinătate, care cunosc și mai puțin funcționalitatea instituțiilor publice”, a declarat deputatul Ciobotaru, subliniind, așa cum s-a văzut, că România se află în coada clasamentului european în privința digitalizării administrative.
Inițiativa este gândită nu doar pentru cetățenii din țară, ci și pentru românii plecați peste hotare, care se confruntă adesea cu necunoașterea modului de funcționare al instituțiilor din România. De asemenea, investitorii străini vor putea accesa cu ușurință informațiile legate de serviciile publice românești.
Proiectul nu presupune doar lansarea unei platforme online, ci introduce obligativitatea ca toate instituțiile teritoriale să presteze serviciile publice după o procedură unică. Astfel, se elimină discrepanțele între județe, iar cetățeanul va ști exact la ce să se aștepte, indiferent de zona în care se află.
Implementarea catalogului va fi coordonată de Autoritatea pentru Digitalizarea României, iar termenul de operaționalizare este de sub un an de la intrarea în vigoare a legii.