Incendiile de vegetație au făcut prăpăd | Peste 64 de hectare mistuite de flăcări

0
122
Zi de foc pentru pompierii vrânceni care au intervenit pentru stingerea a 7 incendii de vegetație. Pompierii militari din cadrul ISU Vrancea au acționat, vineri, pentru stingerea a 3 incendii în comuna Vânători: două în satul Rădulești unde au ars aproximativ 60 ha și unul în satul Mirceștii Vechi unde au ars circa 3500 mp și gunoi menajer. Celelalte incendii de vegetație uscată au fost înregistrate în: municipiul Focșani – 2000 mp; satul Găgești, comuna Bolotești -3 ha; satul Pietroasa, comuna Câmpineanca – 50 mp și 3 mc gunoi menajer. Un alt incendiu de vegetație la care au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani a avut loc în comuna Răstoaca, pe o suprafață de circa 4000 mp. Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Mera a acționat în comuna Mera pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată, care a afectat o suprafață de 1 ha.
Pompierii atrag atenția asupra riscului pe care îl manifestă arderea intenționată a resturilor vegetale. Vineri, un cetățean din Mera a fost amendat de pompieri cu 2.500 de lei pentru că nu a respectat măsurile care se impun în asemenea situații. Iată ce spun reprezentanții ISU Vrancea:
Atragem din nou atenția asupra faptului că, ”ARDEREA VEGETAŢIEI USCATE ŞI A RESTURILOR VEGETALE ESTE STRICT INTERZISĂ!” dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici. Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, acesta fiind emis prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă sau persoana desemnată în acest sens. De asemenea, conform legislaţiei în domeniul protecţiei mediului, persoanele fizice şi juridice au obligativitatea de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului şi fără informarea, în prealabil, a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă. Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
* condiţii meteorologice fără vânt;
* colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
* executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
* curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
* desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
* asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; – supravegherea permanentă a arderii;
* stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
* interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei. De la începutul anului au mai fost aplicate încă trei sancțiuni în cuantum de 2500 lei fiecare.
Catalin-Toma-PNL-Vrancea
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here