Începe postul Crăciunului. Când e dezlegare la pește!

0
171

Marţi începe Postul Naşterii Domnului sau, cum i se spune pe scurt, Postul Crăciunului, acesta durând 40 de zile.  Postul trebuie să reprezinte, în primul rând,  o abţinere de la lucrurile rele care ne îndepărtează de Dumnezeu şi de oameni. Din punctul de vedere al alimentaţiei, Postul Crăciunului este mai uşor faţă de cel al Paştelui, având multe dezlegări la peşte, ulei şi vin.

Este dezlegare la peşte şi preparate din peşte, precum şi la vin, untdelemn în toate zilele de sâmbătă şi duminică, cuprinse în perioada 21 noiembrie – 18 decembrie inclusiv. Zilele cu dezlegare sunt marcate, de regulă, în Calendarul creştin ortodox fie prin menţiunea dezlegare la peşte, fie prin simbolul unui peşte.În acest post sunt 14 zile cu dezlegare la peşte. Între 18 şi 24 decembrie inclusiv, se dezleagă la untdelemn şi vin.

Dar nimeni nu este silit să mănânce peşte, dacă nu vrea sau nu îi place,  în ziua în care este dezlegare la peşte. Se poate continua postul cu produsele fără carne,  lapte, brânză, ouă, adică pe bază de legume, cereale şi fructe.

Dar, înainte de aceste alimente, sunt esenţiale în post credinţa, pacea, respectul faţă de oameni, buna înţelegere şi milostenia faţă de cei care au nevoie de ajutor.

Revelion 2023 SARA Events
Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.