Indemnizaţii mai mari pentru veteranii de război. VEZI AICI de când!

0
904

-pensii-veterani-razboi-

Indemnizaţiile veteranilor de război vor fi majorate cu 75%, printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată de Guvern chiar de Ziua Veteranilor de Război.  Măsura urmează să intre în vigoare de la 1 iulie.

„Termenul de veteran nu mai e similar doar cu cineva foarte în vârstă, de acum mulţi ani, şi avem militari care au fost în teatre de operaţiuni şi pe care îi numim de asemenea veterani. Oricum, sunt indemnizaţii foarte mici, creşterea e substanţială, dar e departe de a acoperi ceea ce se recunoaşte în mod normal”, a spus premierul Victor Ponta.

Veteranii de război au dreptul la rente lunare acordate în funcţie de importanţa ordinelor şi medaliilor conferite. Cuantumul acestora se raportează la solda de grad a unui sublocotenent, fiind cuprins între 148 de lei şi 296 de lei, cu excepţia celor şapte veterani de război Cavaleri ai Ordinului Mihai Viteazul, ale căror rente lunare ajung la 850 de lei.

Potrivit legislaţiei în vigoare, pe lângă rentele lunare menţionate, veteranii de război au dreptul la un spor de front, stabilit în raport cu durata participării la război. Prin actul normativ adoptat astăzi se dublează acest spor pe care îl primesc invalizii şi veteranii de război pentru primul an de participare pe front, potrivit Legii 49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război.

Ordonanţa de urgenţă aprobată de Guvern permite, totodată, avansarea onorifică în grad a veteranilor de război şi în alt zi decât cea de 9 Mai, Ziua Victoriei, aşa cum prevedea legislaţia în vigoare.

Anul acesta se împlinesc 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, iar 2015 a fost declarat „Anul veteranilor de război”.

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.