INTERVIU: Florin Sima, ghidul turistic care dezvăluie secretele Vrancei

0
228

De Zilele Focșaniului activitățile au fost ceva mai speciale față de cele din alți ani și, printre acestea s-a numărat și un tur pieonal ghidat „Descoperă Focșaniul”. Ce mai poți descoperi la Focșani, orașul în care trăim? – probabil s-au întrebat mulți, inclusiv fiul meu, atunci când i-am povestit experiența mea. Ei bine, ca participant la acest tur mi-am dat seama că poți afla multe detalii interesante, mai ales că ele ne-au fost explicate de o persoană în măsură să o facă: un ghid turistic autorizat. Nici nu știam că există așa ceva, până nu l-am cunoscut pe Florin Sima. Iar turul pe la câteva dintre obiectivele turistice din Focșani, alături de acesta, a fost cu adevărat o experiență memorabilă. Nu m-am oprit aici, ci am vrut să aflu mai multe despre ce înseamnă a fi ghid turistic, o profesie prea puțin cunoscută. Și așa am beneficiat de un „tur privat”, ocazie cu care am aflat că pentru Florin Sima a fi ghid turistic ține de pasiune. Nu a făcut dintotdeauna aceasta, dat fiind că de aproape 18 ani este jandarm, armă pe care a ales-o după ce a terminat școala militară.

Florin Sima a iubit istoria de mic, dar istoria care îi era povestită în familie, prin prisma experiențelor pe care le-au avut bunicul și străbunicul acestuia în război. Bunicul din partea tatălui, Florea Sima, a fost oficiant sanitar (asistentul medical de azi), inclusiv în război. De la acesta i-a rămas, printre altele, un jurnal pe care bunicul său l-a scris în timpul în care era pe front. „Începe pe 28 iulie 1941, ora 16.00. Bunicul își nota și orele și scrie că la ora 8.15 a traversat Prutul pe pământul sfânt al Basarabiei, răpit anul trecut de hoardele bolșevice. Avea 39 de ani”, ne povestește Florin Sima. Așa i-a fost spusă și lui istoria, înainte de a o învăța din cărți, la școală. „Aceasta e marea mea provocare: să le spun tinerilor să scrie. Dacă mai au bunici, să își noteze poveștile lor. Pentru că aceasta este istoria, nu cea din manuale. Iar un jurnal sau câteva foi sunt, cu adevărat, istorie”, e de părere Florin Sima. Iar când spune de foi, cu siguranță își aduce aminte de străbunicul din partea mamei, Ion Chitacu, care a fost perceptor. Chiar și cu această ocupație importantă în anii războiului, până la urmă acesta a fost încorporat și a ajuns în august 1916 în Regimentul care a cucerit orașul Sfântu Gheorghe.

Are o poveste frumoasă în spate Florin Sima, așa că urmarea firească a fost ca la 14 ani, să aleagă un profil de istorie, la Liceul Pedagogic (actualmente colegiu). Putea fi, în acest context, chiar profesor. Însă viața a ales altceva pentru el. „Am fost atras de latura aceasta umanistă, dar era mai mult o pasiune pentru povești. Mi-a plăcut istoria, mai ales că l-am avut profesor pe regretatul Ionel Sârbu, un cadru didactic desăvârșit. În liceu a fost pusă temelia, iar de acolo au început să curgă întrebări: cine suntem, de ce suntem noi românii așa și nu suntem mai puternici ca țară? De ce am rămas neînsemnați ca oraș, deși suntem importanți în istorie? Am trecut mai departe, la alte întrebări, legate de minorități… ce s-a întâmplat cu ele?

Și ai aflat?

Am aflat… un răspuns a dat mai multe răspunsuri. Și am aflat inclusiv de ce azi suntem în acest punct”, ne-a spus acesta. Explicațiile și cauzele sunt multiple, însă adevărul istoric despre Focșani și importanța municipiului nostru rămâne. Iar Florin Sima consideră că, în loc să privim doar în urmă, am putea – fiecare dintre noi – să punem umărul la promovarea tradițiilor și a lucrurilor care ne definesc. Nu e pasionat doar de istoria clădirilor – așa cum ne-a prezentat-o în timpul turului „Descoperă Focșaniul”, ci și a locurilor. Iar aceasta tot din familie a venit: „Eu plec pe munte de la 16 ani, este o pasiune. Primii munți au fost cei ai Vrancei, am fost și pe Bucegi la 18 ani sau pe munții Făgăraș. Fiecare munte are frumusețea lui, la fel ca zonele istorice. Pentru că într-un fel am văzut Odessa, unde a călcat bunicul meu, față de alte locuri”.

În timp, s-a născut ideea de a deveni ghid turistic, o ocupație prea puțin avută în vedere la noi. Să dea ceva din cunoștințele sale mai departe. Iar activitatea acestuia nu se limitează la parcurgerea traseelor montane, ci face și alte tipuri de excursii, dacă le putem numi așa: vizite la mausoleele din județ, degustări de vinuri, ba chiar tururi în afara județului, la Iași. „Cu Organizația Civică Vrancea am fost prin muzee, case particulare, biserici și mausolee. La aceste tururi – „Clubul de istorie vrânceană” – au participat chiar elevi din Turcia, Armenia și Spania, care veniseră în cadrul unui proiect Erasmus. Eu așa cred, că aceasta este cheia: cunoașterea și educația”, ne spune Florin Sima.

Își aduce aminte că, la o vizită în Franța, a fost uimit că unor turiști le-au fost puse în vedere regulile care trebuiau respectate și totul era bine pus la punct. Una dintre aceste reguli era ca grupul să fie însoțit de un ghid profesionist. Pe când la noi, turiștii se avântă singuri în excursii, fără a anunța măcar autoritățile pe ce trasee aleg să viziteze muntele, spre exemplu. Așa că de multe ori nici nu poate fi vorba ca cineva să se gândească cât de important ar fi ca la o drumeție pe munte să fie nevoie de sprijinul unui ghid. Nu ar fi greu de obținut un atestat de ghid autorizat, dacă îl ascultăm pe Florin Sima, dar se pare că în România nu prea există interes. E adevărat, după cum povestește acesta, totul pare extrem de facil. Spre exemplu, atunci când ne-a spus cum și-a obținut atestatul de ghid, acum mai bine de un an. Totul, după un curs de 8 luni la București, încheiat cu un proiect de 30 de pagini, un echivalent al licenței la facultate. Atunci, în lucrarea sa a scris despre Vrancea, Haiducul Bucur – cel care a inființat Bucureștiul – și Baba Vrâncioaia. Însă în afară de aceasta, cursul urmat l-a pregătit pentru mai multe situații. Și, dat fiind că este autorizat, are o responsabilitate față de cei cu care pleacă în drumeții: „Este un risc, pentru că este vorba și de rezistență fizică. Eu încerc să iau doar oameni pe care îi cunosc sau care vin cu recomandări”. Așa se face că au fost cazuri în care a refuzat persoane care doreau să participe la excursiile propuse pe munte, atunci când acestea nu respectau regulile „de supraviețuire”. Din experiențele sale, muntele nu are secrete, dar atunci când ai și responsabilitatea altora, traseul ales trebuie să fie unul sigur. „Sunt 12 trasee, dar nu toate sunt în regulă. Sunt trasee făcute prin anii 70, unele sunt chiar lungi, se fac în 8 sau chiar 14 ore, de aceea sunt necesare adăposturi sau refugii. Acum folosim chiar stâne părăsite. Și mai e ceva: în 2011 am fost la remarcare și am pus panouri, dar în timp s-au mai stricat”.

În ultima aventură pe care o propune turiștilor pe munte este vorba despre traseul Coza – Strâmtura Cozei – Stâna Cîrnituri și Turnurile Cozei: „Hai cu noi în Vrancea sălbatică!”. Turul este programat pentru 9 august, iar dificultatea este una medie. Atenție, însă: „Respectăm regulile muntelui și indicațiile ghidului”.

Plecarea este de la ora 07:00 din Focșani cu mașinile personale. Prima parte a traseului se face cu autoturismul până la ultimele case din satul Coza apoi urcăm către zona cu stâncă – Turnurile Cozei. Mers lejer pe traseu de dificultate medie cu diferență de nivel de 700 de metri. Pe vârf admirăm panorama, fotografiem caprele negre (dacă avem noroc), ascultăm legendele munților Vrancei. Timp de parcurgere a traseului aproximativ 8 ore dus/ întors. La întoarcere trecem pe la Casa Babei Vrâncioaia. Revenim pe seara în oraș. Echipament obligatoriu: bocanci de munte, rucsac, pelerină de ploaie.

Preț: 89 lei/ persoană – include ghidajul și asistența turistică. Numărul de locuri este limitat. Pentru detalii trimiteți un mesaj pe Whatsapp la 074540336”, sună invitația ghidului Florin Sima. Poți să spui nu, dacă iubești muntele?

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.