ITM le cere angajatorilor din județ să respecte măsurile de protecție pe timp de caniculă

0
286

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vrancea cere angajatorilor din județ să respecte măsurile de protecție a angajațilorîn perioadele caniculare. Într-un comunicat de presă, ITM Vrancea, reamintește ce măsuri trebuie respectate de către societățile comerciale atunci când temeperaturile exterioare depășesc +37 de grade Celsius. Pentru zilele rămase din această săptămână, meteorologii au prognozat temperaturi cu mult peste media normală, temperaturi care vor urca mercurul din termometre până la valoarea de 40 de grade Celsius. De aceea, ITM Vrancea le reamintește angajatorilor că trebuie să reducă intensitatea și ritmul activităților fizice ale angajaților, să asigure condiții bune de ventilare la locul de muncă și să asigure un minim de 2-4 litri de apă pe zi pentru fiecare angajat.

“În sensul „Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă,” prin temperaturi extreme ridicate se înţeleg temperaturi exterioare ale aerului, care depăşesc +37°C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel. În conformitate cu prevederile Ordonanţei sus-menţionate, angajatorii sunt obligaţi să ia următoarele măsuri minimale pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:

  • reducerea intensităţii si ritmului activităţilor fizice;
  • asigurarea ventilaţiei la locurile de munca;
  • alternarea efortului dinamic cu cel static;
  • alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenţi de aer;

Pentru menţinerea stării de sănătate a lucrătorilor, sunt necesare următoarele:

  • asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoana/schimb;
  • asigurarea echipamentului individual de protecţie;
  • asigurarea de duşuri.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile menţionate, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai lucrătorilor, vor respecta măsurile dispuse în Ordonanţa de Urgenţă nr. 99/2000 (reducerea programului de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru etc.) în conformitate cu Art. 6 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 99/2000.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri:

  • asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţilor pentru muncă la temperaturi crescute sau scăzute;
  • asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;
  • trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme. Pentru nerealizarea măsurilor prevăzute mai sus se vor aplica, acolo unde este cazul, sancţiunile prevăzute de legislaţia în vigoare. Nerealizarea măsurilor prevăzute mai sus, poate fi sancţionată, acolo unde este cazul, de către inspectorii de muncă, cu amendă de la 1500 lei la 2500 lei.“, se arată în comunicatul semnat de Eliza Botezatu, inspector șef în cadrul ITM Vrancea.
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.