Jucării periculoase, retrase de pe piața din Vrancea

0
147

Inspectorii pentru protecția consumatorilor Vrancea au controlat, în luna mai, 20 de agenți economici care vând jucării, în cadrul unei program de control derulat la nivel național. În 70% din cazuri, adică la 14 din cei 20 de operatori economici verificați, au fost descoperite abateri. Unele dintre ele erau minore, cum ar fi imposibilitatea identificării denumirilor şi adreselor importatorilor sau distribuitorilor.

Au fost descoperite însă și erori grave, ca lipsa oricăror informaţii privind caracteristicile, avertismentele (seturi prinţesă, jucării cu lichid pentru baloane săpun diverse modele – batoane, umbrelă, tub; jucării cu gel diverse modele – cutii cu gel pentru modelat, mingi cu gel; jucării din plastic şi material textil – maşinuţe, păpuşi diverse; jucării tip kendama), lipsa traducerii în limba română a informaţiilor existente pe ambalaj sau etichete (jocuri tip puzzle diverse; jucării cu lichid pentru baloane săpun; mingi cu apă; jucării silicon cu fir; cuburi magice). De asemenea, comisarii de la Protecția Consumatorilor au identificat jucării care conţineau părţi mici (minifigurine tip lego, figurine pluş diverse) la care nu sunt traduse avertismentele privind riscul de sufocare cu ambalajele sau riscul de sufocare în caz de înghiţire, necesitatea supravegherii copiilor mici ori obligativitatea îndepărtării foliilor pentru ambalare sau a materialelor de fixare înainte de a da copiilor jucăriile.

Comisarii au avut supriza să descopere într-un supermarket din Focşani jocuri conținând magneţi (Litere magnetice, Cifre magnetice, Tablă magnetică multifuncţională – import China), fără a avea înscris avertismentul: “Atenţie! Această jucărie conţine magneţi sau componente magnetice. Magneţii care se lipesc unul de celălalt sau se ataşează de un obiect metalic în interiorul corpului uman pot provoca accidente grave sau mortale”.

În urma controalelor, au fost oprite temporar de la comercializare jucării în valoare de 14065 lei, până la eliminarea deficienţelor constatate. Pentru abaterile constatate au fost aplicate 14 avertismente şi 5 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 24000 lei.

”Faţă de anii anteriori, am constatat mai puţine puncte de comercializare a jucăriilor cu abateri de etichetare şi, chiar, nu am identificat în controalele efectuate jucării fără marcaj de conformitate CE. Marcajul CE este garanţia că jucăriile au fost evaluate din punctul de vedere al siguranţei şi sunt conforme cu normele europene. Jucăriile din zilele noastre sunt din ce în ce mai complexe, necesită asamblare, conţin părţi mici, care se desprind şi care pot fi înghiţite uşor de către copii, conţin magneţi – de cele mai multe ori destul de puternici care, înghiţiţi, pot provoca răni grave sau fatale. De aceea, avertismentele, precauţiile şi instrucţiunile de utilizare sunt foarte importante, referindu-se la pericolele inerente şi riscurile de vătămare legate de utilizarea jucăriilor precum şi modurile în care pot fi evitate. Cu cât jucăria este mai complexă, cu atât atenţia părinţilor la existenţa şi corectitudinea informaţiilor şi avertismentelor trebuie sporită”, a declarat comisarul şef adjunct al CRPC Regiunea Sud-Est (Galaţi) – CJPC Vrancea, Dumitru Dilǎ.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here