Jurnaliștii Realitatea Media, protest fără precedent la adresa conducerii

0
313

Câteva zeci de jurnaliști din întreaga țară au redactat și semnat un protest inedit împotriva trustului Realitatea Media, după ce au fost mințiți de conducerea rețelei naționale de site-uri online, concediați și lăsați fără salariile pe ultimele trei luni. Protestul este adresat Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, dar va ajunge și la alte organisme și asociații media din țară și din Europa. Conducerea site-urilor a recurs chiar și la amenințări.

Cel puțin 21 de jurnaliști, din 20 de județe ale României, au semnat, până acum, un protest inedit împotriva Trustului Realitatea, după ce au fost concediați în mod dubios și privați de drepturile salariale pe ultimele trei luni, fără prea multe explicații. Și pentru ca umilința să fie maximă, cei 20 de jurnaliști au aflat că noua conducere care i-a concediat este formată din persoane care au fost acuzate de șantaj într-un dosar instrumentat de DIICOT, în anul 2011.

„De fapt, vom folosi în acest sens un comunicat al DIICOT din data de 14 martie 2011. La momentul acela, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor Alexandrescu Alin-Alexandru, 34 de ani, Alexandrescu Ecaterina-Luminiţa, 30 de ani şi Necula Ciprian-Andrei, 20 de ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, acces fară drept la un sistem informatic, transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic, perturbarea gravă, fără drept, a funcţionării unui sistem informatic, fraudă informatică şi şantaj. Respectivii au constituit un grup infracţional organizat, urmărind obţinerea unei sume considerabile de bani, prin compromiterea sistemului informatic aparţinând unei clinici medicale din municipiul Bucureşti, urmată de ameninţarea cu publicarea datelor confidenţiale ale pacienţilor clinicii. Infracțiunea este cunoscută în lumea specialiștilor drept “Șantajul secolului în România”, fiind vorba despre cea mai mare sumă cerută vreodată în țara noastră prin șantaj: 300.000 euro. În acest scop, liderul grupării, inculpatul Alexandrescu Alin-Alexandru a accesat, fără drept, adresele de e-mail utilizate de către persoane din conducerea clinicii, precum şi sistemul informatic al clinicii şi a copiat bazele de date ale aplicaţiei informatice de gestionare a datelor de stare civilă, tratamentelor medicale precum şi altor date confidenţiale ale pacienţilor. Ulterior, prin intermediul poştei electronice, inculpatul Alexandrescu Alin-Alexandru i-a contactat pe reprezentanţii clinicii şi le-a pretins suma de 300.000 euro, sub amenintarea că, în caz contrar, va publica pe internet datele confidenţiale ale pacienţilor, situatie de natură a perturba grav activitatea clinicii. În noaptea de 12 spre 13 martie, inculpaţii au fost depistati în flagrant delict in momentul în care primeau suma de bani pretinsă. Ei bine, astăzi, liderul grupării Alin-Alexandru Alexandrescu, este cel care gestionează întreaga parte de IT a trustului Realitatea, iar Ecaterina, soția lui, este coordonator al site-urilor locale Realitatea. Mai mulți jurnaliști ai site-urilor locale și-au dat demisia sau au fost concediați în ultima perioadă, pentru că și-au exprimat nemulțumirile la adresa noilor coordonatori ai site-urilor”, scrie publicația online podul.ro.

Jurnalista Carmen Dumitrescu amenințată

Dar asta nu e totul, pentru că eroii noștri au trecut și la amenințări. Jurnalista Carmen Dumitrescu, din Teleorman, unul dintre cei mai buni jurnaliști care s-au luptat cu supremația lui Liviu Dragnea în acel județ, a fost amenințată de cei doi șefi ai rețelei de site-uri. „Voiam să vă zic că tocmai am fost amenințată de ăia care conduc acum Realitatea. Nu prea înțeleg de ce, că nici n-am făcut încă nimic. Dar mi se pare superb că ei își imaginează că pe mine, dacă mă ameninți, stau în casă și tremur. Practic, dacă vrei să mă activezi cu adevărat, merge perfect să-mi spui că m-am pus cu cine nu trebuie. Nu de alta, dar am un principiu. Întotdeauna știu cu cine mă pun. Am ani de experiență cu Dragnea și d-aia zic”, a scris jurnalista Carmen Dumitrescu pe contul său de Facebook.

Iată protestul jurnaliștilor umiliți de trustul lui Cozmin Gușă:

Către Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România

Stimaţi Colegi,

Am hotărât să vă trimitem un semnal public privind starea şi condiţia jurnalistului din România, membru al aşa numitei “puteri a statului”, perceput de cetăţean ca fiind în serviciul public.

Suntem de vârste şi condiţii diferite, bărbaţi şi femei cu familii şi obligaţii financiare, toţi profesionişti dornici să muncească din greu şi în mod onest pentru informarea corectă a opiniei publice, adevăratul stăpân al unei prese libere.

Menţionăm că niciunul dintre noi nu am fost angajaţi pe criterii politice sau clientelism, nici nu am fost recrutaţi de patronatul vreunui trust de presă de pe holurile Agenţiei unde cerşeam ajutorul de șomaj. Fiecare dintre noi are acumulaţi ani de muncă şi experienţă, iar valoarea competenţelor noastre nu este certificată doar prin diplome sau licenţe ci şi prin recunoaştere publică, notorietate şi respectul cititorilor şi/sau al telespectatorilor noştri.

Timp de mai multe luni am trăit un coşmar ca angajaţi la “Realitatea” online, fiind umiliţi şi jigniţi atât de patronat cât mai ales de “şefi” fără competenţe sau vocaţie, personaje agresive numite arbitrar în funcţii de conducere, deşi au suferit condamnări penale.

Ne-am făcut datoria şi am furnizat informaţiile solicitate în targeturile agreate, respectând deontologia jurnalistică şi principiile moralei publice. Cu toate acestea, am fost atacaţi şi înjosiţi de noua conducere, impunându-ni-se o politică editorială aberantă, lipsită de logică şi abuzivă, iar când ne-am exprimat opiniile ca profesionişti, menţionând că nu este corectă tabloidizarea şi ducerea site-urilor în zona promiscuităţii, ne-au fost blocate salariile sub pretexte false şi jenante. Am continuat să muncim şi ne-am cerut drepturile cu decenţa jurnalistului a cărui demnitate nu se negociază, iar ca răspuns unii au fost concediaţi abuziv, iar celorlalţi li s-a pus pumnul în gură.

Stimaţi Colegi,

Nu ne-am făcut jurnalişti ca să ne fie pusă botniță, nici să ne gudurăm pe la picioarele şefilor vremelnici. Am ales să fim oameni de presă pentru că noi credem în adevăr şi în nevoia de onestitate în viaţă. Vă cerem să luaţi atitudine şi să vă alăturaţi protestului nostru în care contestăm aservirea presei unor interese oligarhice şi desfiinţarea demnităţii jurnaliştilor.

06.12.2019 – Semnatari:

 1. Carmen Dumitrescu – Teleorman
 2. Mica Svab – Maramureş
 3. Vlad Andrei Manolăchescu – Covasna
 4. Romeo Dorian Crîşmaru – Mehedinţi
 5. Augusta Tesinschii – Sălaj
 6. Adrian Tudor – Tulcea
 7. Raluca Budusan – Sibiu
 8. Maria Mădălina Hârjoghi – Brăila
 9. Claudia Toader – Bacău
 10. Florin Crăciun – Bacău
 11. Dan Bîrjoveanu – Neamț
 12. Vlad Călin Dumitrescu – Prahova
 13. Dan-Cătălin Predescu – Galați
 14. Cristian Lapa – Vaslui
 15. Cătălin Stancu – Vrancea
 16. Horia Sorin Secli – Harghita
 17. Petronel Tudor – Ialomița
 18. Paul Marius – Alba
 19. Alexandru Vlaicu – Argeș
 20. Anca Spânu – Galați
 21. Daniel Bâlteanu – Timișoara (Text preluat integral: jurnalmehedinti.ro)
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.