Legea falimentului personal a fost adoptată. Cei care nu pot plăti ratele scapă de executarea silită

0
226

Cei care nu mai fac faţă ratelor la bancă îşi pot declara falimentul personal. Actul normativ a fost votat joi, cu acordul tuturor partidelor politice. Legea le permite celor înglodaţi în datorii să evite executarea silită şi acumularea de penalităţi.

Astfel, orice împrumutat care nu mai poate plăti împrumutul poate cere intrarea în insolvenţă la 90 de zile de la scadenţa unei datorii. Trebuie să vină cu un plan de reeşalonare a datoriilor pe o perioadă de cinci ani cu posibilitatea prelungirii cu încă un an. Dacă primeşte undă verde de la comisie şi administratorul desemnat, scapă de executarea silită şi de penalităţi. Primii pe lista falimentului personal ar putea fi datornicii în franci elveţieni.

“Din momentul declanşării insolvenţei, orice procedură de executare silită se stopează, şi, pe perioada procedurii insolvenţei, nicio altă procedură de executare silită nu mai poate fi începută. Este un efect extrem de important. Un alt avantaj: din momentul declanşării insolvenţei, orice dobândă, majorare de întârziere, penalitate, se stopează”, a precizat Ana Birchall, deputat, iniţiatorul proiectului.

Noul act normativ dă un răgaz de 5 ani celor care nu-şi pot plăti ratele, timp în care îşi pot reprograma cheltuielile, în funcţie de venituri. În acest timp banca nu poate executa silit pe datornic, iar facturile la utilităţi sunt verificate atent de un administrator judiciar.

Pentru declararea insolvenţei se califică orice român care are 2 restanţe mai mari de 30 de zile.

“E un proiect care protejează pe cei cu rate şi situaţii speciale şi e o lege bună. E o măsură de protecţie socială şi e un lucru foarte bun”, a declarat premierul Victor Ponta.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.