Legea offshore a fost adoptată! România face primul pas spre independența energetică!

1
228

Cu 248 de voturi pentru, 34 împotrivă și zero abțineri, Legea offshore a fost aprobată astăzi (18 mai) în Camera Deputaților din Parlamentul României după o dezbatere prealabilă. Noul act normativ reglementează exploatarea gazelor din Marea Neagră și rupe țara noastră de gazul rusesc, asigurând securitatea energetică a țării noastre. „Proiectul de modificare a legii offshore aduce, practic, exploatarea gazelor din Marea Neagră. România, în urma adoptării acestui proiect de lege, poate începe exploatarea gazelor din Marea Neagră, asigură securitatea energetică a României prin faptul că statul, Guvernul, poate oricând să intervină și să redirecționeze gazele către piața românească în caz de criză energetică, iar în cazul contractelor bilaterale care se vor încheia, Agenția Națională a Rezervelor statului are drept de preemțiune”, a spus ministrul Eneregiei, Virgil Popescu înainte de votul parlamentarilor. Pe scurt, Legea offshore va primi din exploatarea gazelor naturale 60% din profit, restul de 40% urmând să intre în contul investitorilor, România având drept de preempțiune la achiziția gazelor naturale, adică va putea acoperi necesarul intern înainte de a vinde surplusul către export. Noua lege mai prevede că regimul de redevenţe şi regimul fiscal specific nu se vor modifica, indiferent sub ce formă, în favoarea sau în defavoarea investitorilor, pe toată durata acordurilor. Potrivit reglementărilor, primele livrări de gaze în baza proaspătului act legislativ ar începe din a doua jumătate a acestui an, stabilind pentru producători un impozit suplimentar când prețul gazului va trece de 85 lei/MWh, față de 45,71 lei/MWh, cât stabilește legea din 2018.

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

1 COMENTARIU

  1. Independența energetică NU este asigurată. Prin această lege NU avem niciun avantaj. Profitul poate fi transferat ca și până acum în paradisuri fiscale prin facturi fictive de consultanță, deci nu vom încasa nimic. Prețul se stabilește la bursa din Viena, deci putem cumpăra de acolo gazul românesc, la fel ca orice alt client. Virgil Popescu ori este extrem de prost, ori este extrem de corupt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.