Îndrăznește să fii informat!

sâmbătă, 2 decembrie 2023

URMĂREȘTE-NE PE:

Îndrăznește să fii informat!

More
  AcasăNaționalLegea Pensiilor intră luni la vot în Camera Deputaților!

  Legea Pensiilor intră luni la vot în Camera Deputaților!

  Camera Deputaților se va reuni luni să dezbată şi să voteze Legea pensiilor, document aflat în procedură de urgenţă şi care a fost adoptat săptămâna trecută de către Senat.

  Legea în forma adoptată de Senat poate fi consultată AICI. O şedinţă a Comisiei pentru muncă este programată de la ora 10.00, în afara programului stabilit pentru comisii, în vedere emiterii unui raport pe proiectul de lege privind sistemul public de pensii. Ședința de plen a Camerei Deputaților se va desfăşura luni, începând cu ora 16.00.

  Senatul a adoptat, marţea trecută, proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii, conform căruia pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă.

  S-au înregistrat 85 voturi „pentru”, şase „împotrivă” şi 19 abţineri. Majoritatea amendamentelor adoptate de Senat au fost ale grupurilor PNL şi PSD.

  Potrivit proiectului Guvernului, de la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă. Conform actului normativ, dreptul la pensie se obţine după minim 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică). Totodată, urmează să se egalizeze treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani. În cazul femeilor, concediul pentru creşterea copilului este considerat perioadă contributivă, iar vârsta de pensionare se reduce cu 6 luni pentru fiecare copil (până la cel mult 3 ani şi 6 luni).

  Totodată, se vor acorda puncte suplimentare pentru perioadele de cotizare mai mari de 25 de ani după următoarea formulă: +0,5 puncte/an pentru intervalul 26 – 30 de ani; +0,75 puncte/an pentru intervalul 31 – 35 de ani; +1 punct/an începând de la 36 de ani. Potrivit unui amendament adoptat al grupurilor PSD şi PNL, contribuabilii sistemului public de pensii sunt şi persoanele care desfăşoară activitate în calitate de prestator casnic şi care datorează contribuţia de asigurări sociale.

  Alt amendament adoptat în Comisii şi însuşit de plen stabileşte că sunt considerate ca fiind încadrate în locuri de muncă în condiţii deosebite persoanele care îşi desfăşoară activitatea în serviciile de anatomie patologică şi prosecturi ale spitalelor, personalul disciplinelor universitare de anatomie, de histologie, de anatomie patologică şi al catedrei de biologie celulară precum şi activitatea de anatomie patologică şi prosectură din instituţiile de medicină legală, personalul profesionist operativ de intervenţie, care acordă asistenţă publică medicală de urgenţă şi prim ajutor calificat în echipă, cu statut civil, din cadrul instituţiilor şi structurilor care compun Sistemul naţional de asistenţă medicală de urgenţă şi prim ajutor calificat, cu excepţia compartimentelor de primire a urgenţelor. Proiectul va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

  spot_img
  spot_img

  ARTICOLE SIMILARE

  ARTICOLE POPULARE

  VIDEO A zburat cu jeepul prin PECO și s-a oprit într-o casă!

  Duminică, 26 noiembrie, în jurul orei 14.10, poliția a fost alertată prin apel la...

  ULTIMA ORĂ Viscolul închide primul tronson de drum național în Vrancea!

  „S-a închis circulația rutieră pe DN 23B Măicănești-Ciorăști, județul Vrancea. Viscolul puternic și cantitatea...