Legea ridicărilor auto a fost aprobată! Poliția Locală poate dispune ridicarea mașinilor parcate neregulamentar pe domeniul public

0
1746

Deputații au adoptat marți un proiect de lege care face referire la obligațiile pe care le au instituțiile, persoanele fizice și juridice în gospodărirea localităților urbane și rurale. În proiect se menționează și posibilitatea ca Poliția Locală să dispună ridicarea unui autovehicul parcat pe domeniul public, în afara spațiilor marcate în acest sens. Practic, proiectul de lege nu mai lasă loc de interpretări și dă posibilitatea Poliției Locale să dispună ridicarea autivehiculelor parcate neregulamentar. Textul de lege interzice instituțiilor, dar și persoanelor fizice și juridice să ocupe domeniul public cu vehicule în afara spațiilor marcate expres de administratorul domeniului public. În caz contrar, dacă un vehicul staționează pe domeniul public, în alte locuri decât drumul public, Poliția Locală poate dispune ridicarea autovehiculului. Ridicarea vehiculelor constituie serviciu public și se realizează pe durata a 24 de ore, mai prevede noua lege, ținând cont că legislația era neclară la acest capitol și au existat mai multe „interpretări”.

Totodată, ridicarea vehiculului nu se dispune sau, dacă a fost dispusă, nu se pune în executare sau încetează, în cazul în care în vehicul este vizibilă prezența unor persoane. Conform prevederilor adoptate, ridicarea vehiculului se dispune, în scris, prin dispoziție de ridicare, care trebuie să cuprinda cel puțin informațiile privind data, ora și locul ridicării vehiculului, gradul profesional, numele și prenumele polițistului local care poate dispune măsura, precum și unitatea din care acesta face parte, indicarea expresă a temeiului juridic referitor la norma încălcată, mențiuni privind înregistrarea foto sau video a staționării vehiculului, mențiuni privind avarii vizibile pe vehicul, date privind numărul de înmatriculare/înregistrare și marca vehiculului.

„Operațiunile executate pentru ridicarea vehiculului constau în ridicarea, transportul și depozitarea vehiculului, fiind exclusă deplasarea pe propriile roți a vehiculului ridicat. Deputații  au mai stabilit că transportul la locul de depozitare nu se mai execută dacă, pâna la inițierea acestuia, proprietarul sau utilizatorul vehiculului ridicat se prezintă la locul ridicării și este de acord cu suportarea cheltuielilor efectuate, respectiv contravaloarea operațiunii de ridicare. Depozitarea se face numai în spații corespunzătoare, special amenajate de către administratorul drumului public sau de administrația publică locală, sub paza administraței publice locale. Vehiculul ridicat se restituie după ce se face dovada achitării tarifului aferent operațiunii/operațiunilor efectuate, în baza documentelor care atestă proprietatea ori deținerea legală a acestuia. Programul de restituire a vehiculelor depozitate în spațiile special amenajate se asigură prin serviciu continuu, pe durata a 24 de ore”, mai prevede proiectul care a înregistrat 269 voturi “pentru”, 2 “contra” si 2 abtineri, Camera Deputaților fiind for decizional. Proiectul integral poate fi consultat AICI!

 

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.