Pe lângă rolul de nutriție pe care îl au alimentele, acestea pot acționa pe mai multe paliere. Aportul alimentar este esențial în ce privește fotoprotecţia, iar din acest punct de vedere există o listă de alimente care ne pot proteja de radiațiile ultraviolete. De aceea, medicii ne recomandă să le introducem în alimentația de zi cu zi. Pe lista principală, pe lângă fructe și legume sunt și o serie de alimente bogate în substanțe nutritive. Pe pagina sa de Facebook, medicul Ana Maria Stoica a explicat ce alimente ar trebui să consumăm în timpul verii pentru a ne proteja pielea de razele solare.
”Avocado, morcovi, ciocolată neagră, legume crucifere (de exemplu, broccoli), fructe goji, struguri, legume cu frunze verzi, portocale, rodie, rozmarin, cartofi dulci, ceai, mai ales ceaiul verde, roșii, pepene verde. Beneficiile fotoprotectoare ale acestor alimente și ale altora bogate în carotenoide, polifenoli, vitamina C, vitamina E și substanțe nutritive suplimentare de protecție pot să nu fie suficiente pentru a înlocui complet barierele fizice, cum ar fi îmbrăcămintea sau un anumit tip de protecție solară topică. Cu toate acestea, aceste substanțe nutritive oferă atât beneficii pentru piele dincolo de simpla protecție împotriva soarelui, cât și alte beneficii pentru sănătate. Pentru a obține maximum de beneficii al unei diete fotoprotectoare, concentrați-vă pe consumul zilnic pe termen lung, ca parte a dietei obișnuite. S-ar putea să nu fie suficient să consumați aceste alimente doar în zilele în care veți sta la soare. Ca întotdeauna, discutați cu medicul dumneavoastră despre situația dumneavoastră unică, riscul de leziuni UV și care sunt mai bune dintre aceste alimente pentru a le include în dietă în funcție de circumstanțele personale”, a explicat medicul. Una dintre capacitățile alimentelor fotoprotectoare este și cea de a absorbi radiațiile ultraviolete datorită compușilor pe care acestea le conțin. Dr. Ana Maria Stoica a mai explicat că, alimentele fotoprotectoare au proprietăți antiinflamatorii, dar și capacitatea de reparare a ADN-ului. “Un studiu efectuat pe un grup restrâns de participanți a relevat o creștere semnificativă statistic a fotoprotecției după consumul a 4–6 g de cacao timp de o săptămână. Un alt studiu a constatat, de asemenea, că ciocolata cu un nivel ridicat de flavonoide a redus arsurile solare și a îmbunătățit starea pielii. Într-un alt studiu, consumarea unui litru de băutură din extract de ceai verde (total de 1,402 mg de catechine) pentru o perioadă de 12 săptămâni a condus la o reducere a expunerii post-UV la înroșire (16% la 6 săptămâni și 25% la 12 săptămâni) și la o îmbunătățire a funcției și structurii pielii”, mai notează medicul.