Lucrări agricole de primăvară?! Ce trebuie să faci dacă dai de muniție neexplodată

0
161

A venit primăvara iar odată cu muncile agricole încep să iasă la iveală şi bombele rămase neexplodate din vremea războiului, ascunse până acum în pământ, pe raza judeţului.

8 elemente de muniție neexplodată au fost ridicate de specialiştii pirotehnişti din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al Judeţului Vrancea în intervalul 24-26 martie. Acestea au fost ridicate din localităţile Pufești, Garoafa, Rădulești și Petrești, misiunile fiind anunţate prin intermediul numărului unic de urgenţă 112 la dispeceratul comun I.S.U. – Ambulanţă.

Astfel, în cursul zilei de vineri, 24 martie a.c., în jurul orei 09.00, pirotehniştii s-au deplasat în localitatea Pufești. Aici au fost identificate două proiectile perforante trasor de calibru 76 mm, descoperite de un cetăţean în timp ce efectua lucrări agricole. În jurul orei 15.20, o altă misiune a avut loc în aceeași localitate, unde în condiții similare s-a descoperit un proiectil exploziv de calibru 76 mm. În cursul după-amiezii, din satul Răduleşti, comuna Vânători, s-a ridicat un proiectil exploziv calibru 152 mm.

Sâmbătă, 25 martie a.c., specialiştii pirotehnişti s-au deplasat în satul Străjescu, comuna Garoafa, pentru a ridica 2 proiectile explozive de calibru 76 mm, descoperite de un cetățean într-o pădure de pe raza localității.

Duminică, 26 martie a.c., alte 2 proiectile explozive de calibru 76 mm au fost ridicate din comuna Vânători, satul Petreşti.

În toate aceste cazuri, muniţia neexplodată a fost ridicată şi transportată în condiţii de siguranţă la depozitul special amenajat în vederea distrugerii.

„Deoarece îmbunătăţirea vremii permite efectuarea lucrărilor agricole, în această perioadă numărul cazurilor în care sunt descoperite elemente de muniţie neexplodată este în creşte. Având în vedere pericolul la care se expun cetăţenii în momentul descoperirii acestora, reamintim că nu trebuie atinse, ridicate ori transportate în alte locuri, deoarece, în ciuda gradului avansat de deteriorare pot fi încă active. De asemenea, este interzisă introducerea muniţiilor în foc, topirea elementelor metalice sau folosirea muniţiilor pentru improvizarea diverselor unelte. Orice situaţie de acest gen trebuie anunţată la numărul de apel unic pentru situaţii de urgenţă 112″, se arată într-un comunicat al ISU Vrancea.

 

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.