Lucrările de la Școala 2, de la peste 6 milioane de lei bani europeni la un contract de 4,4. Cât a dat școala de la buget pentru reabilitarea completă

0
440

Nici două luni nu ne mai despart de începerea anului școlar când, teoretic, elevii se vor întoarce în bănci. Unii mai norocoși, chiar în săi de clasă renovate, cum e cazul copiilor care învață la Școala Gimnazială „Ion Basgan”. Despre această unitate școlară am tot auzit că a beneficiat de fonduri europene pentru schimbarea la față, ba chiar că e 90% gata de a-și redeschide porțile, potrivit primarului Cristi Valentin Misăilă. Schimbarea la față pe bani europeni ar trebui interpretată mult mai ad-literam, dat fiind că a fost vorba despre un proiect privind Creșterea eficienței energetice „pentru imobil corp școală, inclusiv lucrări conexe”. Concret, reabilitare termică, fie că era vorba de construcție, instalația termică sau cea electrică. Proiectul a presupus astfel lucrări de reabilitare – de la anveloparea în întregime a clădirii, la reabilitarea termică a sistemelor de încălzire și de furnizare a apei calde, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice sau termice și modernizarea instalației de iluminat. Teoretic, era vorba și despre reabilitarea interioară a clădirii, consolidarea fundației și reabilitarea sistemului de ventilație. E adevărat, Școala 2 are o față complet schimbată, interior exterior, dacă ne uităm pe cele mai recente poze publicate de primarul Focșaniului, ceea ce înseamnă că nimic nu a fost lăsat la voia întâmplării, chiar dacă contractul pentru care s-a obținut finanțarea europeană nu acoperea toate lucrările efectuate aici timp de câteva luni.

Proiectul pentru creșterea eficienței energetice prin Programul Operațional Regional – POR însuma un total de 6.333.298,22 lei, din care valoarea sumei nerambursabile era de 6.089.745,30 lei. Contractul de finanțare cu Ministerul Dezvoltării Regionale și a Administrației Publice a fost semnat încă din octombrie 2018. Când s-au calculat cele necesare – potrivit cifrelor din „lista de echipamente lucrări servicii”, a reieșit un total de 5.329.620,61 lei fără TVA – cheltuieli pentru investiția de bază, din care 5.229.391,66 lei sumă eligibilă și 100.228,95 lei neeligibili, care urmau a fi acoperiți din bugetul unității de învățământ. Ulterior, valoarea totală estimată a contractului a fost de 4.704.318,93, pentru ca în final contractul de lucrări să fie câștigat de PIF&LMS Company SRL pentru suma de 4.414.850,98 lei.

Contractul nu a fost însă lansat în SEAP fără câteva pregătiri: în ianuarie 2019, Școala 2 a încredințat direct către Fabrica Fondurilor Structurale SRL 35.000 de lei pentru „Servicii privind activitatea de management de proiect din cadrul proiectului”, iar la începutul lunii septembrie anul trecut, a fost făcută o altă cumpărare directă, în sumă de 44.000 lei, pentru „Servicii de dirigenţie de şantier pentru proiectele de investiţii privind creşterea eficienţei energetice a clădirilor, finanţate prin Programul Operaţional Regional – POR”, oferite de 95 FOA EDIBIOS.

Lunile au trecut, lucrările exterioare au avansat, iar vara aceasta „Ion Basgan” a mai contractat și alte lucrări, pentru interior, semn că nu chiar tot era acoperit de banii europeni. Astfel, zilele trecute a fost făcută o achiziție directă pentru înlocuirea gresiei și a parchetului, contra sumei de 249.611,07 lei (51.541,65 euro), adică „refacere pardoseli gresie pe holuri, refacere pardoseli parchet în sălile de clasă, cancelarii, birouri etc; refacere trepte scări și placare de granit, reparații la balustradă și mâna curentă scări acces la Școala Gimnazială „Ion Basgan”, executare pardoseli din gresie pe holuri”.

Anterior, în aprilie, 1.680,67 lei erau dați tot prin încredințare directă pentru servicii dirigienție șantier aferente obiectivului de investiții „Execuție lucrări reparatii curente de înlocuire a pardoselilor”. Încredințări directe au fost făcute inclusiv pentru lucrări în exterior – 39.530,79 lei (8.161,95 euro) – reparații trepte exterioare („se vor placa cu granit și gresie ceramică antiderapantă treptele exterioare și podestul”), scrie în achiziția de pe SEAP, de unde aflăm că societatea care repară scările din exterior se ocupă de regulă cu furnizarea de alimente.

Pe lângă acestea, luna trecută au fost dați 19.981,77 lei (4.127,19 euro) pentru lucrări de igienizare. Contractul a fost împărțit în două: 9.341,78 lei pentru „Zugrăveli la fațadă cu var aracet, reparații tencuieli, zugrăveli simple interioare cu var, aracet, oxid zinc, vopsit uși, vopsit țevi diferite, vopsit calorifere, zugrăveli superioare interioare cu var lavabil” și 10.639,99 lei pentru „Zugrăveli superioare interioare cu var lavabil alb, zugrăveli superioare interioare cu var lavabil color, glet”.

Tot în iunie, aceeași unitate căuta să dea  92.427,2 lei pentru reparații împrejmuire, plus  182.301,05 lei pentru reparații curte, adică „reparații îmbrăcăminți asfaltice cu decupare manuală, așternere covor asfaltic”, dar și alți 50.184,24 lei pentru refacere trepte exterioare și tencuieli soclu. În plus, școala a făcut și o investiție în mobilier școlar, ca să dea bine cu noua înfățișare: 101.678 lei (21.017,40 euro) pentru pupitre școlare, scaune și polițe pentru ghiozdan. Era și nevoie de investiții, dat fiind că Școala „Ion Basgan” este una dintre cele mai vechi unități din Focșani. „În lucrarea „Însemnări cu privire la orașul Focșani”, editată în 1931 de I. M. Dumitrescu, este prezentată Școala nr 2 de băieți ca fiind cea mai veche din ținutul Putna. De la deschiderea ei într-o zonă nou construită a orașului, numărul de elevi a crescut constant de la aproximativ 1.000, la început, la peste 2.800 în 1995 (când s-a atins maximul), apoi stabilizându-se în jurul a 1.000 de elevi, după anul 2000.

… se confruntă cu pierderi de energie prin elementele exterioare la care nu s-au făcut intervenții decât prin reparații curente la pereții exteriori, ferestre și acoperișul tip terasă necirculabilă. Aceste pierderi de energie determină costuri foarte ridicate cu încălzirea pe perioada iernii. … Din analiza degradărilor clădirii se poate trage concluzia că aceasta nu a avut de suferit în principal de pe urma cutremurelor de pământ, degradările datorându-se în general infiltrațiilor apelor meteorice. Clădirea a fost construită în perioada 1985 – 1987 iar în exploatare, din lipsa fondurilor, nu s-a intervenit decât cu lucrări de tipul reparațiilor curente și igienizări. Investiția privind reabilitarea termică a școlii se impune ca necesitate în vederea asigurării condițiilor optime de confort și siguranță pentru desfășurarea actului de învățământ”, se arăta în documentație.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.