Lupta pentru votanți: cu cât sunt mai mulți alegători, cu atât sunt aleși mai mulți consilieri locali. Topul în Vrancea

0
272

Comunele, orașele și municipiile sunt conduse de un primar, pe care îl alegem odată la 4 ani. În spatele acestuia stau uneori o armată de consilieri locali – sau mai bine spus înainte, pentru că unele decizii depind de mâna lor, aceștia formând legislative locale mai mici sau mai mari. Și ei cer votul tot o dată la 4 ani, iar în teorie munca acestora stă în slujba cetățeanului alegător, ca și în cazul primarului. Însă câte mâini are primarul în ajutorul deciziilor sale depinde în principiu tot de cetățeni, mai exact de numărul lor. În funcție de numărul locuitorilor, consiliile locale pot avea de la un minim de 9 consilieri și până la 55 – numărul maxim este doar pentru Consiliul General al Municipiului București. În rest, un oraș aglomerat poate avea 31, 27, 23 sau 21 de consilieri locali. Nu se stabilesc aceste lucruri la întâmplare, ci este prevedere în Codul administrativ, la articolul 112. Astfel, comunitățile care au câte până la 1.500 de locuitori, inclusiv, au consiliul local format din 9 persoane, după 1.501 locuitori și până la 3.000, inclusiv, numărul consilierilor e limitat la 11, între 3.001 și 5.000, inclusiv – 13, iar între 5.001 și 10.000, inclusiv – 15. Mandate mai multe își permit localitățile care au între 10.001 și 20.000, inclusiv – 17, cele care au între 20.001 și 50.000, inclusiv -19, iar cele care au între 50.001 și 100.000, inclusiv – 21. În această ultimă situație ne încadrăm cu municipiul reședință de județ – Focșaniul, nu că ar fi dubii. Însă în condițiile în care migrația în afara județului este destul de mare și este un fenomen întâlnit în mai toate localitățile, iar un ultim recensământ serios al populației a fost făcut în 2011, este greu de spus câtă relevanță au cifrele utilizate.

Cert este că în Vrancea, potrivit datelor oficiale, cele mai multe localități au consilii locale alcătuite din 11 persoane, adică au între 1.501 și 3.000 de locuitori. După acestea, alte 25 sunt încadrate la 13 locuri în consiliile locale, adică trec de 3.000 de locuitori, dar nu depășesc 5.000. Aplicat, avem trei comune în care sunt aleși și plătiți 9 consilieri locali, ca urmare a faptului că aici „mișună” doar 1.500 de locuitori. Este vorba despre Bârsești, Boghești și Spulber. 11 consilieri locali sunt plătiți ca urmare a faptului că reprezintă interesele cetățenilor în 30 de comune din Vrancea: Andreiașu de Jos, Bălești, Biliești, Bordești, Broșteni, Chiojdeni, Ciorăști, Corbița, Fitionești, Gologanu, Gura Caliței, Jitia, Nănești, Năruja, Negrilești, Nistorești, Obrejița, Paltin, Păulești, Poiana Cristei, Popești, Răstoaca, Reghiu, Slobozia Ciorăști, Soveja, Tănăsoaia, Urechești, Valea Sării, Vintileasca și Vrâncioaia. În continuare, pentru că apar în scripte ca având între 3.001 și 5.000 de locuitori, 25 de comune din județ au câte 13 consilieri locali care au un cuvânt de spus când vine vorba de bunăstarea alegătorilor: Bolotești, Câmpineanca, Câmpuri, Cârligele, Cotești, Dumbrăveni, Dumitrești, Garoafa, Golești, Jariștea, Măicănești, Mera, Milcovul, Movilița, Nereju, Ploscuțeni, Pufești, Răcoasa, Ruginești, Străoane, Tătăranu, Tâmboești, Tulnici, Vârteșcoiu și Vizantea Livezi. Deja în continuare lucrurile sunt serioase, sunt mai mulți localnici și implicit și mai mulți consilieri – 15. Surprizător, este cazul a două orașe din Vrancea – Odobești și Panciu, precum și al comunelor Gugești, Homocea, Păunești, Sihlea, Slobozia Bradului, Suraia, Țifești, Vânători, Vidra și Vulturu. Orașul Mărășești, cunoscut ca cel mai sărac din tot județul, ocolit de investitori sau investiții, stă bine în top. Aici sunt aleși și plătiți nu mai puțin de 17 consilieri locali, în timp ce Adjud, al doilea municipiu din Vrancea, are 19. După cum spuneam, municipiul reședință de județ are un legislativ compus din 21 de consilieri locali, dat fiind că avem peste 50.000 de locuitori. Cel puțin până la un recensământ real nu putem ști cu exactitate cu cât depășim 50 de mii.

Revenind la prevederile Codului administrativ, este bine de știut că toate comunele, orașele și municipiile au și câte un viceprimar, în timp ce municipiile reședință de județ au, pe lângă edili, câte doi viceprimari, aleși din rândurile consilierilor locali. Și aici depinde totul de alegători, dat fiind că, de regulă, viceprimarii sunt impuși de majoritatea politică: ce partid are mai mulți consilieri îl poate propulsa mai ușor pe unul dintre aceștia în funcție. Astfel, potrivit Codului administrativ, „viceprimarul este ales, prin vot secret, cu majoritate absolută, din rândul membrilor consiliului local, la propunerea primarului sau a consilierilor locali”. Iar odată ales viceprimar, un consilier are atât responsabilități, cât mai ales beneficii, stabilite concret de același Cod administrativ. Astfel, viceprimarul își păstrează statutul de consilier local, fără a beneficia de indemnizația aferentă acestui statut, însă „au dreptul la o indemnizație lunară, stabilită potrivit legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Primarii și viceprimarii au dreptul la decontarea, în condițiile legii, a cheltuielilor legate de exercitarea mandatului, respectiv plata cheltuielilor de transport, cazare, indemnizația de delegare sau deplasare, după caz, precum și a altor cheltuieli prevăzute de lege, altele decât indemnizația”, după cum este stabilit prin actul normativ.

Și acum vine partea frumoasă în Codul administrativ. Măcar una dintre ele: „Primarii și viceprimarii comunelor, ai orașelor, ai municipiilor și ai sectoarelor municipiului București pot înființa, în limita numărului maxim de posturi aprobate, cabinetul primarului, respectiv al viceprimarului”. Practic, numărul angajaților depinde pe ici pe colo tot de numărul de locuitori. Sau, de fapt, de numărul celor interesați de ceea ce se întâmplă în localitatea în care tjdvrăiesc și astfel ies la vot. O să dăm un singur exemplu concret, coroborat cu datele din 2016. La ora la care vorbim, Biroul Electoral de Circumscripție nr 1 al Municipiului Focșani anunță că numărul total de alegători din municipiu este de 76.965, din care 76.879 sunt cei din registrul electoral, iar restul de 86 – din listele electorale complementare. În 2016, 78.135 de persoane erau pe liste, iar de votat în municipiul reședință au votat 29.979 de focșăneni, care au decis majoritatea din Consiliul Local Focșani, dar și jocurile politice.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here