Magistrații au DECIS: Mașinile parcate neregulamentar NU pot fi ridicate

0
204

Ridicari auto - Magistrații au DECIS: Mașinile parcate neregulamentar NU pot fi ridicate

Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că mașinile parcate neregulamentar nu pot fi ridicate în baza unei decizii a miniparlamentului local, întrucât această autoritate nu este competentă să reglementeze procedura în acest sens, doar Guvernul putând să stabilească regulementul de aplicare a acestor măsuri contravenţionale.

Decizia judecătorilor ICCJ a fost luată după ce Avocatul Poporului a formulat un recurs în interersul legii privind problema legalităţii procedurii de ridicare a maşinilor parcate neregulemantar, care se face în baza unor hotărâri ale consiliilor locale şi nu în baza unei Hotărâri de Guvern.

“Înalta Curte, prin decizia de astăzi (luni – n.red.) a admis întocmai recursul în interesul legii pe care l-am formulat în luna ianuarie a acestui an. Între altele, am subliniat în criticile formulate, la diverse decizii care au pronunţat soluţii diferite, că aceste regulamente adoptate de către consiliile locale, fiecare după spiritul lui, după alt model, nu sunt legale, că este necesară o reglementare unitară, în sensul că, după admiterea acestei decizii, Guvernul va trebui să elaboreze un regulament de aplicare unitar, la nivelul întregii ţări, a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă 195/2002”, a explicat, pentru MEDIAFAX, şeful instiuţiei Avocatului Poporului, Victor Ciorbea.

Conform declarațiilor lui Victor Ciorbea, ridicarea autoturismelor se făcea după reguli locale, votate de consilierii locali care nu au competențe în acest caz. Magistrații au ajuns la concluzia că deciziile de reglementare ale consiliului local, în ce privește ridicarea autoturismelor, și-au depășit competența atunci când au emis hotărâri ce vizau reglementare procedurii de ridicare a autovehiculelor staționate neregulamentar.

Potrivit recursului formulat de Avocatul Poporului, nu există un punct de vedere unitar în ceea ce priveşte legalitatea hotărârilor consiliilor locale având ca obiect reglementarea procedurii privind ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar.

Decizia luată astăzi de Înalta Curte de Casație și Justiție este definitivă și va fi aplicată odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.