Masca devine obligatorie în aer liber în zone aglomerate | Ce prevede setul de măsuri aprobat de CNSU

0
1177

Membrii Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat mai multe măsuri pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus. Una dintre măsurile adoptate de CNSU, în ședința de marți seară, se referă la obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile deschise. Măsura urmează să fie aplicată în anumite intervale orare, în zonele aglomerate. Exceptate de la regulă  vor fi persoanele care desfășoară activități fizice intense și copiii cu vârsta mai mică de 5 ani. O altă măsură stabilită în urma ședinței este aceea de a închide terasele și sălile de jocuri de noroc după ora 23:00.

Iată ce prevede Hotărârea nr. 37 a CNSU cu privire stabilirea unor măsuri de limitare a răspândirii infecțiilor cu SARS CoV-2 la nivelul spațiilor/activităților unde există un risc crescut de infectare.

Comitetul a făcut prin această hotărâre, în baza analizei specialiștilor, următoarele propuneri:

  • Instituirea obligativității purtării măștii de protecție, în anumite intervale  orare, pentru toate persoanele prezente în spațiile publice deschise stabilite prin hotărâre a comitetului județean sau al Municipiului București pentru situații de urgență, cu avizul direcției de sănătate publică.
  • Spațiile și intervalele orare se stabilesc luând în considerare probabilitatea creșterii numărului persoanelor prezente concomitent în spațiile și în intervalele orare respective, ca efect al desfășurării unor activități individuale sau de grup.
  • Se exceptează de la această măsura următoarele categorii de persoane persoanele care desfășoară activități fizice intense sau în condiții de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditatea crescută și copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.
  • Interzicerea comercializării și consumului produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile special destinate, dispuse  în exteriorul clădirilor unde se desfășoară activități de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, în  intervalul  orar  23:00-06.00.
  • În afara intervalului menționat, operatorii economici care desfășoară aceste activități, au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul locurilor pe scaune, precum și a oricăror activități care presupun interacțiunea fizică între clienți, inclusiv dansul.
  • Interzicerea desfășurării activității cu publicul pentru operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc, în intervalul orar 23.00-06.00.
  • Pentru plaje, distanța mai mică de 2 metri între persoane/șezlonguri este permisă numai pentru soți și copii însoțiți de adulți (părinți, bunici).

Propunerile transmise prin Hotărârea CNSU urmează să fie supuse aprobării Guvernului României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here