Mihai Copaci, menținut după gratii întrucât e considerat PERICOL PUBLIC. Lua mită de un an

0
706

Detalii incredibile ies la iveală în ancheta declanșată după arestarea pentru luare de mită a directorului demisionar al CJAS Vrancea, Mihai Copaci. Acesta, spun procurorii, lua mită de un an de zile pentru a asigura bugetarea corespunzătoare a unui spital din judeţ. Nu se știe care spital, întrucât în rechizitoriul procurorilor nu este menționat acest lucru, însă se pare că ar fi vorba despre spitalul din Adjud.

“În sarcina inculpatului …. s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de luare de mită prev. de art. 289 alin. 1 Cp rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, constând în aceea că în perioada martie 2015-27.02.2016, …. în calitate de preşedinte al ….., a solicitat şi primit de la ….., în tranşe periodice, suma totală de …. de euro şi … de lei, pentru ca, în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu de preşedinte al …., să asigure bugetarea corespunzătoare a spitalului”, se arată în motivarea Tribunalului Bucureşti, care a dispus arestarea.

 Pe de altă parte, Mihai Copaci este considerat pericol public.

“Pericolul pentru ordinea publică reprezintă temerea că, odată pus în libertate, inculpatul ar comite fapte penale ori ar declanşa puternice reacţii în rândul opiniei publice, determinate de fapta pentru care este cercetat.

În realitate, ea semnifică o stare de nelinişte, un sentiment de insecuritate în rândul societăţii civile, generată de rezonanţa socială negativă a faptului că inculpatul asupra căruia planează acuzaţia comiterii unei infracţiuni  grave de corupţie, cu efecte dăunătoare pentru relaţiile sociale, este cercetat în stare de libertate.

Această stare de pericol se apreciază de instanţă pe baza evaluării gravităţii faptelor, a modului şi circumstanţelor de comitere a acestora, a anturajului şi mediului din care inculpatul provine şi a altor împrejurări privitoare la persoana acestuia.

Împrejurările săvârşirii faptelor, atingerea adusă şi cea care poate fi adusă în continuare  relaţiilor sociale ocrotite de lege prin incriminarea ca infracţiune a luării de mită, necesitatea prevenirii riscului ca inculpatul să se sustragă cercetării penale – îngreunând astfel desfăşurarea procesului penal sau să influenţeze martorii din cauză, sunt tot atâtea criterii de apreciere în concret a gradului de pericol social pe care l-ar prezenta lăsarea în libertate a inculpatului”, se arată în motivarea deciziei de menținere în arest a lui Mihai Copaci.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.