Ministerul Fondurilor Europene promite măsuri în sprijinul tinerilor şi şomerii pe termen lung

0
202

Ministerul Fondurilor Europene a precizat că va lua mai multe măsuri pentru tinerii care nu se află în evidenţele autorităţilor şi pentru şomerii pe termen lung, după ce Comisia Europeană a aprobat recomandările de ţară, printre care se află şi consolidarea măsurilor privind piaţa forţei de muncă.

Măsurile vor fi furnizate sub forma unor pachete integrate personalizate, incluzând în mod obligatoriu (după înregistrarea tinerilor NEETs inactivi care devin, astfel, tineri NEETs şomeri) furnizarea unui card profesional (care cuprinde background-ul educaţional şi profesional al tânărului), realizarea profilului individual, informare, orientare şi consiliere, precum şi alte măsuri în funcţie de şansele de angajare ale fiecărui tânăr.

Totodata, măsurile care pot fi furnizate vizează inclusiv acţiuni de stimulare a angajatorilor (finanţate în conformitate cu prevederile legislaţiei în domeniul ajutorului de stat): formare profesională specifică pentru competenţe necesare la un anumit angajator, stimulente financiare pentru angajarea tinerilor şi sprijin financiar pentru angajatori pentru derularea de programe de ucenicie şi stagii.

“Pentru eficientizarea implementării operaţiunilor în care vor fi implicaţi tinerii NEETs, un rol esenţial îl va avea cardul profesional furnizat de ANOFM. Acest card va conţine informaţii structurate cu privire la educaţia şi experienţa tânărului, în formatul CV Europass, dar va constitui, totodată, şi un instrument facil de înregistrare şi validare a participării respectivului tânăr la programe de formare în cadrul proiectelor finanţate din POCU, fără a mai fi necesară completarea formularelor de înregistrare şi semnarea zilnică a listelor de prezenţă”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, citat în comunicat.

Comisia Europeană a adoptat, miercuri, recomandările de politică economică specifice fiecărei ţări pentru 2015 şi 2016, prin care a lansat un apel în vederea luării de măsuri la nivel naţional pentru crearea de locuri de muncă şi stimularea creşterii.

În ceea ce priveşte România, CE recomandă ca, în perioada 2015-2016, să fi luate toate măsurile necesare pentru a finaliza programul de asistenţă financiară.

Comisia recomandă consolidarea măsurilor privind piaţa forţei de muncă, în special în cazul tinerilor neînregistraţi şi al şomerilor pe termen lung. Autorităţilor li se cere să se asigure că Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă dispune “de personalul adecvat” şi să stabilească, în consultare cu partenerii sociali şi în conformitate cu practicile naţionale, “orientări clare privind stabilirea transparentă a salariului minim”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.