Ministerul Sănătății: “Elevii vor trebui să poarte mască la orele de sport care se desfășoară în interior”

0
81

Ministerul Sănătății este în total dezacord cu desfășurarea orelor de sport în sală fără mască. Oficialii din cadrul ministerului au răspuns la solicitarea Edupedu.ro și a transmis că nu este de acord nici ca elevii din școlile speciale să poată veni fizic la ore, indiferent de scenariul în care se află localitatea.Miercuri, ministrul Sănătății a venit cu noi precizări pe tema purtării măștii la orele de sport, subiect care a născut controverse cu Ministerul Educației. Potrivit Ministerului Sănătății, masca trebuie purtată la orele de sport făcute în sală și doar afară se poate renunța la ea, cu condiția să se păstreze distanța între elevi. Ministerul Sănătății “susține ferm purtarea măștii în timpul activităților sportive care se desfășoară în interior. Activitățile sportive în aer liber se pot desfășura fără purtarea măștii de protecție, cu respectarea distanței fizice recomandate între elevi”, potrivit unui comunicat de presă în care prezintă și date privind evoluția cazurilor de COVID în școli după reluarea fizică a cursurilor.

Ministerul Sănătăţii susţine ferm purtarea măştii în timpul activităţilor sportive care se desfăşoară în interior. Activităţile sportive în aer liber se pot desfăşura fără purtarea măştii de protecţie, cu respectarea distanţei fizice recomandate între elevi.
Datele care stau la baza deciziilor Ministerului Sănătăţii:
* incidenţa în creştere a cazurilor de la reluarea cursurilor în format fizic;
* creşterea cazurilor pozitive COVID-19 în rândul cadrelor didactice de la reluarea orelor de clasă şi a numărului claselor/grupelor suspendate, conform datelor oficiale; astfel, în perioada 23 februarie – 1 martie 2021, în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar s-au înregistrat:
– 405 infectări în rândul elevilor până la data de 1 martie 2021;
– 418 infectări în rândul personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic până la data de 1 martie 2021;
– 494 de clase/grupe au suspendat activitatea în perioada 23 februarie – 1 martie 2021;
* numărul în creştere de infectări cu SARS-Cov-2, noua varianta UK – linia genetică B.1.1.7, precum şi repartiţia lor geografică extinsă pe tot teritoriul României, cu rata de transmitere şi contagiozitate crescută la copii.
De asemenea, trebuie subliniate următoarele aspecte:
– în timpul efortului fizic creşte mult eliminarea de aerosoli ce pot vehicula SARS-CoV-2 de la un bolnav la o persoană receptivă, implicit riscul de transmitere;
– măsura relaxării purtării măştilor în timpul orelor de sport ar zădărnici efortul susţinut de a purta mască în timpul tuturor celorlalte activităţi şcolare;
– mai multe ţări au luat decizia sistării complet a activităţilor sportive.
Printre cercetările ştiinţifice şi recomandările organismelor de specialitate care susţin poziţia Ministerului Sănătăţii enumerăm:

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.