Ministrul Educației, Monica Anisie: “Trei scenarii posibile pentru începerea anului școlar în 14 septembrie”

0
372

Au rămas mai puțin de două luni până când elevii ar trebui să se întoarcă la școală. Însă, cel mai probabil, clopoţelul va suna pentru prima dată virtual. Ministrul Educației, Monica Anisie a anunțat săptămâna trecută că varianta deschiderii anului şcolar în formatul obişnuit este puţin probabilă. Potrivit ministrului Educației, cel mai bun scenariu pentru deschiderea anului școlar 2020-2021 este ca o parte dintre elevi să meargă la școală, în timp ce altă parte să continue cursurile în sistem online, urmând ca apoi să se facă rocadă, în funcție de situația epidemiologică. Ministrul Educației a spus că nu există “o decizie luată” și că sunt conturate trei scenarii care privesc modul în care se vor desfășura cursurile – fizic, online sau în formulă combinată. Totul va depinde de deciziile pe care le va lua Ministerul Educației în ceea ce priveşte desfăşurarea noului an şcolar și se va ține de recomandările Ministerului Sănătăţii, iar la acest moment sunt așteptate normele sanitare pe care vor trebui să le respecte toate unitățile de învăţământ din România. Monica Anisie a precizat că la întâlnirea de săptămâna trecută a primit propuneri, de la grupurile de lucru, ca elevii din învăţământul preşcolar şi învăţământul primar să participe la cursuri fizic, în sala de clasă.

“Inclusiv partenerii noştri de dialog social sau reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale care au participat în grupurile de lucru, cu toţii am ajuns la concluzia că putem începe în mod normal, aşa cum este structura anului şcolar pe 14 septembrie, dacă situaţia epidemiologică nu o să fie atât de gravă. În acelaşi timp, un alt scenariu care s-a conturat în cadrul grupurilor de lucru a fost acela hibrid, în care unii vor fi fizic în clasă, iar alţi elevi vor urmări în acelaşi timp cursurile de acasă în sistem online, urmând ca după aceea să alterneze grupurile de elevi. (…) Şi un alt treilea scenariu este acela în care vom învăţa numai online, dacă situaţia epidemiologică va fi una foarte gravă (…)”, a arătat Monica Anisie la dezbaterea online de săptămâna trecută, organizată de Fundaţia World Vision.

Întrebată dacă ia în calcul în acest moment descentralizarea deciziei privind formula în care vor învăţa copiii, în funcţie de specificul epidemiologic al judeţului, oraşului, comunităţii locale, ministrul Educaţiei a răspuns: “Se ia în calcul şi astfel de variantă, să descentralizăm decizia, chiar mergând până la nivelul unităţilor de învăţământ”.

În oricare dintre scenarii, până la toamnă, toţi elevii trebuie să fie dotaţi cu tablete. În plus, specialiştii în educaţie spun că mulţi profesori nu sunt pregătiţi pentru predarea pe internet. Tot săptămâna trecută, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a lansat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) licitaţia pentru achiziţia de tablete pentru elevi. Conform anunțului din platforma de achiziții publice, statul urmează să achiziționeze peste 250.000 de tablete la nivel naţional. Dacă este să ne raportăm la strict la județul Vrancea, Inspectoratul Școlar Județean a primit raportări de la peste 5.000 de elevi și aproape 20 de profesori că nu dispun de dispozitive pentru a urma cursurile online. Decizia finală în ce privește modul în care se vor desfășura cursurile în anul școlar 2020-20121 va fi luată de ministerul Educaţiei doar cu aprobarea ministerului Sănătăţii.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.