Ministrul Ion Ștefan a demonstrat clar că o guvernare liberală are capacitatea de a relansa economia României. Dincolo de vorbe… rămân faptele!

0
184

Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ion Ștefan, și-a prezentat de curând raportul de activitate la un an de guvernare a Partidului Național Liberal. Un an dificil, în care, pe lângă greutățile întâmpinate cu gestionarea crizei provocate de coronavirus, liberalii au avut de înfruntat piedicile puse cu obstinație de PSD. Una dintre cele mai imortante decizii luate de ministrul Ion Ștefan, candidat al PNL Vrancea pentru încă un mandat în Camera Deputaților, a fost aceea de a nu închide niciun șantier, dând astfel o șansă în plus redresării economiei și ajutând oamenii care își câștigă pâinea în acest domeniu de activitate să nu-și piardă slujbele. Decizia a fost înțeleaptă, cifrele din piața de construcții indicând fără putință de tăgadă că în primele 5 luni ale anului 2020, volumul lucrărilor din acest sector au crescut cu 23,7% față de aceeași perioadă a anului trecut. S-a reușit, astfel, deblocarea unor proiecte vechi, de importanță națională, proiecte pe care guvernările precedente le amânaseră în repetate rânduri.

„Decizia luată la debutul pandemiei, în primăvara acestui an, de a nu închide niciun șantier, fie că discutăm despre PNDL 1 și 2, despre investiții prin Programul Operațional Regional sau despre cele derulate de Compania Națională de Investiții, s-a dovedit a fi cea mai bună. Astfel, Guvernul liberal a reușit să realizeze investiții în valoare mai mare decât în fiecare din anii 2016, 2017 sau 2018. România, ca urmare a acestor măsuri, a ajuns în topul Uniunii Europene în ceea ce privește creșterea investițiilor în perioadă de criză, este țara cu cea mai mare alocare a sumelor pentru investiții în acest an din toată Uniunea Europeană” , a subliniat ministrul Ion Ștefan.

Digitalizarea și eficientizarea activității, obiective importante pe lista ministrului Dezvoltării, Ion Ștefan

În contextul pandemiei, pentru a proteja sănătate angajaților, ministrul Ion Ștefan și-a îndreptat atenția către o altă problemă care trebuia rezolvată: digitalizarea activității MLPDA. Astfel, s-a dat undă verde la documentele electronice, la semnătura electronică, a fost realizat un registru online pentru circuitul documentelor oficiale, plățile realizate s-au actualizat zilnic și au fost postate pe site-ul instituției iar activitatea funcționarilor a fost mutată acasă, în sistem de telemuncă. Pe lângă acest lucru, Institutul Național de Administrație a organizat programe de formare profesională destinate aleșilor locali, cum a fost proiectul pilot „Programe de perfecționare profesională online” la care au avut acces, în doar două luni, 700 de beneficiari.

„Într-un an de criză maximă, am reușit să mobilizăm aparatul administrativ și să gestionăm relația cu funcționarii, astfel încât funcțiile statului au fost active în toată perioada stării de urgență și a stării de alertă”, a spus ministrul Ion Ștefan. Pentru că Ministerul Dezvoltării este esențial pentru menținerea activității economice (lucru vital mai ales în timp de pandemie), ministrul Ion Ștefan și-a dat seama că eficientizarea activității instituției și stoparea risipei banului public sunt extrem de importante.

„La preluarea ministerului, în noiembrie 2019, s-au identificat mai multe probleme structurale. Am găsit numeroase restanțe la plată, pe care le-am actualizat în scurt timp de la preluarea guvernării. În al doilea rând, am identificat multe plăți efectuate de minister pentru lucrări care nu erau realizate pe teren, sesizând, astfel, organele abilitate de cercetare. Când am preluat mandatul de ministru am anunțat public că voi pune capac la borcanul cu miere și că voi stopa risipa banului public! Programul Naţional de Dezvoltare Locală a continuat prin plata doar a investiţiilor executate corect, conform contractelor, după verificări în teren”, a precizat ministrul MLPDA, Ion Ștefan, candidat al PNL Vrancea la Camera Deputaților.

Problemele generate de pandemie a determinat ministerul condus de Ion Ștefan să direcționeze sume importante, provenite din proiecte europene, către modernizarea și dotarea unităților spitalicești, cumpărarea de aparatură și instrumenar medical atât de necesare în lupta cu noul coronavirus. În sprijinul învățământului românesc, au fost reabilitate clădirea principală a Universității București, ASE-ul, opera din Iași, opera și Colegiul Național „Carol I” din Craiova. Au fost recuperate termenele la lucrările celor trei stadioane bucureștene, Steaua, Arcul de Triumf și Giulești și, să nu uităm, s-au început lucrările de reabilitare a unei clădiri simbol, Cazinoul din Constanța.

Proiecte majore finanțate prin Compania Națională de Investiții (CNI) și POR

O altă decizie extrem de importantă a ministrului Ion Ștefan a fost și majorarea bugetului de Investiții al CNI, de la 300 de milioane lei pe an la 1,2 miliarde lei, lucru care a dus la finanțarea unor obiective prioritare de investiții cum ar fi infrastructura de sănătate (reabilitare, construire și dotări spitale), cea universitară (cămine studențești, corpuri și clădiri de cursuri și administrative), educațională și sportivă (săli de sport, bazine de înot, complexuri sportive) dar și alte investiții privind obiective de cultură. În mandatul ministrului Ion Ștefan, principalul finanțator al nevoilor de dezvoltare a comunităților locale a devenit Programul Operațional Regional (POR). Nu mai puțin de 2,4 miliarde de euro au fost direcționate către proiecte care vizează iluminatul public, sprijinirea dezvoltării urbane durabile (asta însemnând reamenajare zone urbane pietonale, construirea de terminale intermodale de transport, sisteme integrate de mobilitate urbană alternativă cu stații inteligente automatizate de biciclete, achiziționarea de mijloace de transport nepoluante – tramvaie, troleibuze, spații multifunctionale pentru activitati sportive), infrastructura educațională (creșe și grădinițe, școli, reabilitare și dotare licee tehnologice, universități), îmbunătățirea calității vieții în special în orașele mici, și dezvoltarea mediului de afaceri. Prin deblocarea proiectului privind înregistrarea proprietăților din zonele rurale, proiect cu un buget de 312.9 milioane de euro din fonduri externe nerambursabile, vor fi cadastrate gratuit proprietăți în 660 de comune.

„Când am preluat mandatul, erau cadastrate 5 UAT-uri. Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară a înregistrat, în 2020, aproape 900.000 de proprietăți, gratuit pentru cetățeni, prin Programul național de cadastru și carte funciară. Totodată, în 2020, ANCPI a inițiat două proceduri de licitație, pentru realizarea cadastrului general din bani europeni pentru 507 din cele 660 de comune incluse în proiectul pe bani europeni. Prin programele noastre, sperăm ca, în următorii patru ani, să introducem, în cea mai mare parte a caselor românilor, accesul la rețeaua de gaze, la apă și canalizare, la infrastructură sportivă modernă, dar și să reconstruim drumurile locale și județene pentru a facilita mobilitatea dintre localități”, a subliniat ministrul Ion Ștefan.

În ansamblu, prin POR, în perioada noiembrie 2019-octombrie 2020, ministrul Ion Ștefan se poate lăuda cu următoarele rezultate: 3.029 de proiecte (2,2 miliarde euro) au trecut etapa de evaluarea capacității administrative și eligibilității iar 2.282 de proiecte (2,3 miliarde de euro) au trecut de evaluarea tehnică și financiară. În aceeași perioadă au fost contractate 1.282 de proiecte în valoare de 3,14 miliarde de euro, gradul de contractare fiind de aproximativ 140%. De asemenea, pe circuitul de avizare se află 103 contracte de finanțare cu o valoare eligibilă de 48,12 milioane euro, au fost realizate plăți de 1,1 miliarde euro și transmise declarații de cheltuieli în sumă de 771,34 milioane euro, urmând ca în perioada următoare să fie transmisă Comisiei Europene o declarație de cheltuieli de 104,64 milioane euro.

Investiții de peste 2,3 miliarde de lei prin Programul Național de Dezvoltare Locală

Atunci când Guvernul Orban a preluat mandatul, la MLPDA existau peste 2.100 solicitări de plată, totalizând 1,45 miliarde lei. În comparație, în perioada noiembrie 2018-octombrie 2020, sub conducerea lui Ion Ștefan, ministerul a reușit să facă plăți de 6,15 miliarde lei, media anuală a plăților realizate prin PNDL fiind de 4,12 miliarde lei, cu 80% mai mult decât guvernul anterior. Între noiembrie 2019 și octombrie 2020, prin PNDL I și II s-au efectuat plăți în cuantum de 7,4 milioane lei pentru cele 845 de obiective finalizate a căror valoare se ridică la 2,3 miliarde lei. Astfel, au fost realizate investiții (construire, reabilitare, modernizare) privind 235 de drumuri comunale și străzi (1,080 milioane lei), 126 de rețele alimentare cu apă și canalizare (466 milioane lei), 278 de școli și grădinițe (335 milioane lei), 65 de poduri și podețe (115 milioane lei), 58 de unități sanitare (52 milioane lei), 54 rețele de iluminat public (27 milioane lei), 22 de drumuri județene (263 milioane lei) și alte 7 obiective (15 milioane lei).

La un an de guvernare, Executivul liberal condus de premierul Ludovic Orban a arătat românilor o guvernare serioasă, responsabilă și eficientă. Consider că mă caracterizează mai mult faptele realizate decât vorbele. Iar la MLPDA, prin deciziile luate împreună cu funcționarii din minister, am adoptat măsuri care să ajute la salvarea vieții românilor, dar și la protejarea locurilor de muncă și pentru salvarea puterii de cumpărare a românilor. Prin programele noastre, sperăm ca, în următorii patru ani, să introducem, în cea mai mare parte a caselor românilor, accesul la rețeaua de gaze, la apă și canalizare, la infrastructură sportivă modernă, dar și să reconstruim drumurile locale și județene pentru a facilita mobilitatea dintre localități”, a spus ministrul Dezvoltării Ion Ștefan, candidatul PNL Vrancea pentru Camera Deputaților. (Material realizat de SC Media Factory Concept SRL, la comanda PNL Vrancea. Cod mandatar financiar: 11200025)

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.