MISTERUL asaltului din Saint-Denis. A fost UCIS sau NU Abdelhamid Abaaoud, teroristul care a organizat atentatele de la Paris?

0
297

Abdelhamid -Abaaoud- terorist

La o zi după asaltul forţelor de securitate franceze în Saint Denis, una dintre cele mai importante întrebări ale momentului nu are un răspuns clar. A murit sau nu Abdelhamid Abaaoud, cel care este considerat creierul atentatelor de vinerea trecută de la Paris?

Asaltul forţelor de securitate de ieri din Saint Denis a fost lansat în urma unei mărturii potrivit căreia a fost semnalată prezenta în Franţa a  lui Abdelhamid Abaaoud, creierul atentatelor din 13 noiembrie, în care 129 de oameni au murit, iar peste 300 au fost răniţi. Cel care a condus operaţiunea forţelor speciale a declarat că erau informaţii cum că teroristul ar fi fost într-un apartament din imobilul luat cu asalt. La final însă a rămas incertitudinea. Este mort sau nu?

Washington Post citează surse din cadrul serviciilor de informaţii europene potrivit cărora  presupusul organizator al atacurilor teroriste de la Paris a murit în confruntările cu forţele speciale. Portivit cotidianului american, condiţiile morţii nu sunt încă foarte clare, neştiindu-se exact dacă teroristul a murit în schimbul de focuri, în explozia declansată de femeia kamikaze sau dacă s-a sinucis.

Procurorul-şef al Parisului, François Molins, s-a limitat să spună, miercuri seară, că Abaaoud Abaaoud şi Salah Abdeslam, un alt presupus membru al celulei teroriste, nu figurează printre cei opt suspecţi arestaţi în operaţiunea din zona Sain-Denis. Oficialul francez a declarat că identităţile celor doi presupuşi terorişti morţi în operaţiune nu sunt încă stabilite. Potrivit procurorului corpurile nu pot fi identificate vizual, din cauza efectelor „impactului”, în condiţiile în care o femeie a detonat o centură explozibilă în apartament.

Ambasadorul Franţei în India, François Richier, pe de altă parte, a evocat într-un interviu acordat NDTV moartea lui Abdelhamid Abaaoud.

„Acesta s-a sinucis. Nu am un document care să confirme asta însă aceasta este prima informaţie pe care am primit-o”, a declarat ambasadorul Franței, citat de Le Figaro.

Autorităţile franceze l-au numit ca fiind creierul operaţiunii teroriste de la Paris, coordonând celula Statului Islamic care a desfăşurat atacul. El este căutat de autorităţi, însă se află cel mai probabil în Siria.

Tânărul a fost implicat într-un schimb de focuri cu poliţia, în estul Belgiei, în timpul unei operaţiuni antiteroriste vizând Statul Islamic, care a avut loc în ianuarie 2015, la Verviers. Abaaoud era suspectat că era coordonatorul celulei SI respective şi că luptase în Siria pentru gruparea teroristă. El a fugit în timpul atacului de atunci.

Acelaşi personaj era suspectat de autorităţile franceze că are legătură cu atentatul dejucat de soldaţi americani, într-un tren de mare viteză, care a avut loc în august 2015, dar şi cu un plan de a ataca o biserică din Paris, în aprilie.

Abaaoud încerca permanent să recruteze tineri pentru Statul Islamic, conform relatărilor din presa franceză. El a fost chiar condamnat în lipsă, la 20 de ani de închisoare, în Belgia, în 2015, pentru că recruta pentru gruparea teroristă, alături de alte 31 de persoane din reţeaua sa. El şi-a recrutat chiar şi fratele de 13 ani, pe care l-a dus în Siria în 2014, fiind acuzat de răpire de tatăl lor, conform AFP. El ar fi călătorit în Grecia, în ianuarie 2014, pentru a se întâlni cu imigranţi ilegali, confor The Guardian.

Într-un număr al revistei de propagandă a Statului Islamic, Dabiq, tânărul belgian se lăuda cu faptele sale de arme din Europa şi despre cum a reuşit să scape de autorităţi. Sub numele de arme de Abu Umar al-Baljiki, tânărul povesteşte cum s-a întors în Belgia, din Siria, pentru „a teroriza cruciaţii care aduc război împotriva musulmanilor”.

„Am reuşit să obţinem arme şi să punem la punct o casă de întâlnire în timp ce plănuiam operaţiunile împotriva cruciaţilor. Toate acestea ne-au fost aduse de Allah”, povestea Abaaoud.

El a povestit şi cum a fost oprit la un moment dat de un poliţist, după ce presa belgiană îi publicase fotografia, ca luptător al Statului Islamic. Poliţistul l-a lăsat să plece, pentru că nu l-a recunoscut, susţine teroristul. Nu este clar dacă acest incident a avut loc într-adevăr şi trebuie ţinut cont că interviul apare într-o revistă de propagandă.

El mai susţine că serviciile secrete ştiau de el, pentru că mai fusese arestat. Pentru a-l prinde, după ce a fugit din lupta cu poliţiştii belgieni, serviciile secrete ar fi arestat mai mulţi islamişti din Grecia, Spania, Franţa şi Belgia, pentru a obţine informaţii despre el, susţine teroristul în revista Statului Islamic.

„Toţi cei arestaţi nici măcar nu aveau legătură cu planurile noastre!”, se laudă teroristul, în revista respectivă.

Abaaoud se mai laudă că a reuşit să ajungă în Siria în 2014, în ciuda faptului că serviciile secrete erau pe urmele lui.

Sursa: gândul.info

Revelion 2023 SARA Events
Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.