Mobilizare fără precedent a Armatei Române. 3.000 de militari români și străini participă la cel mai amplu exercițiu din ultimii ani

0
275

militari-in-exercitiu

În perioada 16-30 aprilie, se va desfasura, in poligonul Smardan, din judetul Galati, si la Centrul Administrativ Aerian Mihail Kogalniceanu (CAAMK), din judetul Constanta, exercitiul multinational ‘Wind Spring 15’ cu scopul antrenarii in comun, intr-o conceptie unitara, a militarilor din tari membre ale NATO si partenere, pentru mentinerea capacitatii operationale a structurilor si indeplinirea cerintelor specifice de interoperabilitate si standardizare ale Aliantei Nord-Atlantice si ale Uniunii Europene.

La acest exercitiu participa peste 2.200 de militari cu armament si tehnica de lupta, din armatele Regatului Unit al Marii Britanii, Republicii Moldova, Romaniei si Statelor Unite ale Americii, care vor desfasura activitati de planificare operationala, trageri de lupta si vor rezolva situatii tactice complexe.

‘Wind Spring 15’ face parte din seria activitatilor de instruire in comun, care se desfasoara atat in tara, cat si in afara teritoriului national, in cadrul Operatiei ‘Atlantic Resolve’, pentru aplicarea masurilor de reasigurare adoptate in cadrul Consiliului Nord-Atlantic privind mentinerea stabilitatii si securitatii regionale, in actualul climat de securitate din flancul estic al NATO.

La nivelul Comandamentului Diviziei 2 Infanterie ‘Getica’ din Buzau si al structurilor subordonate din garnizoanele Focsani, Galati si Braila a fost initiat marti incepand cu ora 18,00 un exercitiu de alertare. Exercitiul a urmarit verificarea gradului de pregatire si executare a comenzii si controlului pentru deplasarea fortelor din garnizoanele de dislocare la pace in poligonul Smardan, din judetul Galati, precum si de evaluare a activitatilor de instruire a acestor structuri prevazute a se desfasura in cadrul exercitiului ‘Wind Spring 15’.

Activitatea de alertare a fost ordonata de catre ministrul Apararii, Mircea Dusa, iar verificarea modului de desfasurare a acesteia este efectuata impreuna cu seful Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ciuca.

“Am ordonat, incepand cu ora 18,00, alarmarea Diviziei 2 Infanterie ‘Getica’, unitati din compunerea diviziei din garnizoanele Buzau, Focsani, Galati si Braila. Au fost alarmati peste 3.000 de militari si urmarim la acest exercitiu starea de operativitate a unitatilor alarmate, alarma s-a dat in afara orelor de program, conform timpilor aprobati de catre Statul Major General”, a declarat marti seara, la sediul Diviziei 2, ministrul Apararii, Mircea Dusa.

Ulterior, marți noapte, au pornit spre poligonul Smardan,  peste 3.000 de militari, cu circa 500 mijloace tehnice, din garnizoanele Buzau, Focsani, Galati si Braila.  Militarii, impreuna cu mijloacele tehnice – transportoare blindate, MLI-uri, tancuri, camioane -, trebuie sa ajunga in poligon la ora 5,00.

Ministrul Dușa a precizat ca un asemenea exercitiu ca cel ce va avea loc la Smârdan dar și în Constanța nu a mai fost organizat din anul 2009, din cauza lipsei de fonduri.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.