Nebuloasă la Secția TBC: după ce managerul spitalului a notificat cadrele medicale că pacienții trebuie să fie mutați până luni, pe noi ne asigură că relocarea nu va avea loc în weekend!

0
3428

După ce în urmă cu o lună a fost scandal monstru la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani, când peste noapte s-a decis mutarea a zeci de pacienți infectați cu Covid-19 în județele învecinate, situația se repetă. De această dată, conducerea spitalului consideră că, din pământ din apă verde, cei de la Secția de pneumoftiziologie trebuie să le găsească alte unități medicale pacienților internați aici. Pe scurt, cea mai mare secție din județ, de 90 de paturi, ar trebui să fie închisă. Nu doar că e cea mai mare secție, ci e și unica de acest tip din Vrancea, unde se tratează pacienți, se derulează programe la nivel județean, iar în dispensar se face prevenție. Situația ne-a fost confirmată din interiorul spitalului, existând chiar și o adresă emisă în acest sens.

adresa tbc - Nebuloasă la Secția TBC: după ce managerul spitalului a notificat cadrele medicale că pacienții trebuie să fie mutați până luni, pe noi ne asigură că relocarea nu va avea loc în weekend!

Cu toate acestea, managerul interimar al Spitalului Județean, ne-a asigurat că nu vor fi făcute schimbări peste noapte. „Suntem în această situație, în care trebuie să eliberăm această secție. Noi încercăm, dar nu avem niciun sprijin. Consiliul Județean ne-a spus să ne ducem la Spitalul Adjud, care este spital Covid, ceea ce nu se poate. Pacienții vor fi relocați, dar de luni”, ne-a spus doctorul Codruța Elena Neagu.

Din câte știm, înainte de pandemia de coronavirus, în spital erau ceva planuri pentru pacienții de la TBC. Aceștia urmau să fie internați la etajul III și chiar în pavilion se organizau circuite, în conformitate cu recomandările specialiștilor, inclusiv cu avizul medicului epidemiolog. Acum pare că pacienții nu mai au loc în Vrancea.

Dincolo de aceasta, este și aspectul legat de transferul medicilor din secția TBC la infecțioase. Bănuielile cadrelor medicale sunt acelea că medicii de la infecțioase se așteaptă la un nou val de internări și au nevoie de forțe în plus. Însă cum nu mai suntem în stare de urgență și nu mai poți detașa medici după bunul plac, soluția găsită a fost aceasta: secția TBC închisă și, cum nu mai există pacienți, medicii de aici să plece de bună voie și nesiliți de nimeni la infecțioase. Nesiliți de nimeni este însă mult spus, dat fiind că, din informațiile noastre, cadrele medicale au fost amenințate inclusiv cu concedierea în cazul în care luni vor mai fi pe secție.

Nici nu au foarte mult timp medicii de la TBC de când s-au întors pe secție. De la 1 iunie, aceștia s-au reîntors la pacienții lor, după ce pe starea de urgență fuseseră detașați pentru a îngriji pacienți Covid. Nici nu se mai impunea prezența lor la Infecțioase și era necesar ca cineva să se ocupe de internările de la TBC și de pacienții de aici. În acest moment, la pneumoftiziologie nu sunt foarte mulți pacienți, pentru că nu s-au mai făcut internări, însă în continuare sunt persoane internate cu tuberculoză, pozitivi, și probabil ar mai veni în continuare și alți bolnavi. La plecarea medicilor de pneumoftiziologie din Infecțioase pacienții Covid-19 au fost preluați de reumatologii și infecționiștii de pe secție, în jur de 60 de persoane.

La nici două săptămâni au început mișcările „de trupe”. Cei 4 medici din cei 6 de la TBC, detașați la Covid, au fost notificați că trebuie să își facă din nou bagajele. Nu doar ei, ci și pacienții internați, aproximativ 20, mulți în stare gravă, pe ventilație. Unde, nimeni nu știe. „Se repetă povestea când au vrut să îi mute pe pacienții Covid la Brăila și Râmnicu Sărat. Dar pe acești pacienți nu îi mai apără nimeni. Atunci să zici că i-ar fi primit undeva, dar acum unde să îi trimiți? Nimeni nu internează în alt județ, ce să le zici? Cine internează în aceste momente pacienți doar pentru că nu mai vrem noi să îi ținem? Și asta nu e de o săptămână, două. Tot ce înseamnă boli pulmonare din județ în această secție se tratează. Lăsând la o parte tuberculozele, mai avem cancere, hemofilii și așa mai departe.

Decizia ar trebui luată în Comitetul director, a și fost o ședință din câte înțeleg. Într-adevăr, secția intră în renovare, ar putea fi acesta un motiv, dar în adresă nu se face vorbire de așa ceva. Și, din câte știm, a fost întocmit un proces verbal pentru relocare în altă secție a spitalului. Pentru că renovarea nu e o lună, durează aproape doi ani, în care trebuie noi trebuie să tratăm pacienți. Nu se poate ca în tot județul să nu fie tratate bolile pulmonare”, ne-a spus un medic.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.