Noi cazuri de înșelăciuni prin metoda “Accidentul”. Ce recomandări au polițiștii

0
123

Noi cazuri de înșelăciuni prin metoda “Accidentul” au apărut în Vrancea. Primul caz a ajuns în atenția polițiștilor după ce o femeie din Vizantea-Livezi a fost contactată pe telefonul fix de o persoană necunoscută care s-a recomandat ca fiind avocatul ginerelui femeii. Bărbatul de la capătul firului i-a cerut femeii 2.000 de euro pentru a-i oferi unei presupuse persoane vătămată în urma unui accident produs chiar de ginere. Un alt caz a fost înregistrat, tot în cursul zilei de duminică. Și de această dată, victima, un bărbat de 70 de ani din aceeași localitate a fost sunat, tot pe telefonul fix și i s-a spus că fiica acestuia a produs un accident rutier și ca să nu fie depusă plângere pe numele ei, trebuie să ofere persoanei vătămate suma de 25.000 de lei. În ambele cazuri, bărbatul care a sunat a spus că va reveni cu un telefon, lucru care nu s-a mai întâmplat. Polițiștii au intrat pe fir și au întocmit dosare penale sub aspectul săvârșirii tentativei la infracțiunea de înșelăciune.

Oamenii legii vin cu recomandări către toți cetățenii pentru a nu deveni victime ale aceluiași tip de infracțiune:

  • “Nu răspundeţi unor solicitări prin care vi se cere să depuneţi diverse sume de bani într-un anumit cont, indiferent de motivul invocat! ( de regulă, persoanele descriu  evenimente rutiere tragice în care sunt implicaţi membri ai familiei dumneavoastră.
  • Nu vă bazaţi pe cele relatate de un necunoscut! Escrocii mizează tocmai pe reacţia emoţională puternică de moment. Întrerupeţi imediat convorbirea şi încercaţi să apelaţi imediat pe telefonul mobil ruda la care face referire apelul sau persoane din anturajul ei, pentru a afla adevărul.
  • Chiar dacă cel care vă sună ,,vă recomandă” să fiţi discret sau vă spune că nu puteţi lua legătura direct cu ruda dumneavoastră, deoarece autorităţile i-au ridicat telefonul,  nu vă încredeţi în el! Trebuie să ştiţi că telefoanele mobile ale celor implicaţi în accidente rutiere nu se confiscă !
  • Notaţi numărul de telefon de pe care aţi fost contactat sau de la care aţi primit mesajul de tip SMS, numele persoanei care vă contactează, calitatea în care se prezintă şi păstraţi apelurile şi mesajele SMS, pentru ca aceste date să poată fi verificate de organele de cercetare penală, în eventualitatea în care aţi fost deja prejudiciaţi!

Nu vă lăsaţi impresionaţi de poveşti tragice cu accidente grave sau de apelurile aparent venite din partea unei rude implicate într-un accident care solicită o sumă de bani pentru a ajuta ruda respectivă sau pentru a obţine diverse facilităţi!  Accidentele de circulaţie nu „se rezolvă” la telefon!

 CE TREBUIE SĂ ŞTIŢI ?

În cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau prin societăţile de asigurări.

Orice accident de circulaţie are două variante de soluţionare:

1) depunerea unei plângeri la unitatea poliţie, care se va ocupa mai departe de cazul respectiv sau

2) în cazul unor accidente soldate numai cu pagube materiale, înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.

Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală şi nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât şi autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale. În cazul în care sunteţi martorul unei infracţiuni sau victima acesteia, apelaţi în cel mai scurt timp numărul de urgenţă 112 şi reţineţi cât mai multe detalii!

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.