Noul spital din Focșani, o promisiune neonorată de administrația PSD

0
210

Zece ani! De atunci datează promisiunea că la Focșani va fi construit un spital nou-nouț. În anii 2009-2010, actualul președinte al CJ Vrancea, Marian Oprișan, promitea demararea lucrărilor la un spital regional modern, care să deservească inclusiv județele învecinate. Proiectul noului spital a fost readus în discuție, ca promisiune, la fiecare campanie electorală, sursele de finațare fiind diferite. Rând pe rând, s-a vorbit despre banii care vor veni ba de la Fondul Național de Investiții, ba de la Banca Mondială sau de la Uniunea Europeană.

După ce finanțările de la Banca Mondială și Fondul Național de Investiții s-au lăsat așteptate, Marian Oprișan “a identificat”, la finele lui 2017, o altă resursă financiară pentru construirea spitalului: banii de la U.E. Într-o declarație rămasă în arhiva publicațiilor care au relatat la acea vreme despre acest lucru, Oprișan dădea asigurări că proiectul va fi demarat “cât mai curând”.

„Importante pentru mine sunt și sănătatea cetățenilor și asigurarea unor servicii medicale la cele mai înalte standarde. De aceea, la sfârșitul anului 2017 am identificat soluția de finanțare pentru construirea unui nou spital județean în Focșani, cu finanțare de la U.E. Este un proiect de anvergură și definitoriu pentru mandatul meu la conducerea județului, un proiect ambițios la care țin foarte mult și care sper să fie demarat cât mai curând, pentru ca toți cetățenii județului Vrancea să beneficieze de un act medical de calitate. Rezultatele tuturor proiectelor demarate în ultima perioadă vor fi vizibile peste câțiva ani, când vrâncenii vor avea  (…) un spital nou și modern”, susținea Oprișan în 2017. Anii au trecut, promisiunile au rămas. La jumătatea lui 2019, Marian Oprișan prezenta consilierilor județeni un proiect, redactat pe mai multe pagini, proiect care s-a dovedit a fi copiat după cel al unei societăți de arhitectură din SUA (SmithGroupJJR), cu sediul în Chicago.

Tot aici ar trebui amintite și demersurile CJ Vrancea din decembrie 2017 pentru aprobarea unui proiect prin care 6,2 hectare de teren erau trecute din domeniul municipiului Focșani în cel al CJ Vrancea, ca 4 luni mai târziu, aleșii județeni să mai transfere încă 17 hectare de teren în patrimoniul Consiliului Județean Vrancea pentru grandiosul proiect. Nici atunci nu au lipsit declarațiile pline de grandomanie ale lui Marian Oprișan care a spus că “este o certitudine faptul ca vom construi un spital județean nou și, în acest sens am luat toate măsurile care se impun pentru a construi și dota la standarde moderne noul spital. Cetățenii județului Vrancea merită un spital nou mai ales că actualul spital este unul foarte vechi”.

Un lucru este clar: construirea unui nou spital în Focșani a stârnit de-a lungul celor 10 ani multe discuții aprinse între conducerea consiliului județean și consilierii PNL aflați în opoziție, între membrii partidelor politice, în articolele din mass media locală și chiar între cetățeni. Apropierea alegerilor locale din această toamnă a readus în prim plan promisiunea că Focșaniul va avea un spital nou. În ultimele zile, pe rețelele de socializare circulă un filmuleț, postat de administrația PSD, prin care ne este prezentat un al proiect (mai mult o reprezentare grafică) a unității spitalicești care se tot construiește de vreo 10 ani încoace.

Candidatul alianței PNL-USR-PLUS la Consiliul Județean Vrancea, Cătălin Toma a vorbit în repetate rânduri despre incapabilitatea PSD de a realiza proiecte de anvergură pentru Vrancea. Într-o intervenție recentă, Cătălin Toma a spus că niciun proiect promis în campaniile electorale de PSD nu a fost realizat, fie că vorbim despre autostradă, aeroport, proiectul pentru managementul deșeurilor (SMID), parcul industrial sau pârtie de schi. “Oameni buni, spitalul va fi construit doar dacă va exista o administrație liberală. În orice alt caz va fi încă un obiectiv lângă autostrada, aeroportul, managementul deșeurilor, vechea Prefectură, parcul industrial și alte investiții de care “beneficiați”, a spus candidatul alianței PNL-USR-PLUS la funcția de președinte al Consiliului Județean Vrancea. (Material realizat SC Media Factory Concept SRL, la comanda PNL Vrancea. Cod mandatar financiar: 21200012)

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.