O mână întinsă de Guvernul Orban către românii care și-au pierdut slujbele în străinătate din cauza coronavirusului

0
153

Statul va acoperi jumătate din salariul acestora timp de un an de la data angajării în România

Nu mai este un secret pentru nimeni că pandemia a adus cu sine o criză economică care a afectat nu numai țările europene, ci aproape întreaga lume. La jumătatea acestui an, Organizația Mondială a Muncii avertiza că 1,6 miliarde de oameni ar putea rămâne fără ocupație, practic jumătate din forța de muncă a omenirii, 436 de milioane de companii fiind în pericol de a-și înceta activitatea sau de a suferi pierderi considerabile. Unii analiști avansaseră chiar ideea că doar în China numărul șomerilor ar fi ajuns la 80 de milioane. De asemenea, o companie de consultanță în management publica o statistică potrivit căreia, până acum, 1,3 milioane de români s-au întors în țară, cel mai probabil aceștia având intenția de a rămâne aici până la finalul pandemiei, atunci când economiile din Europa își vor fi revenit. În acest context, România avea nevoie de măsuri urgente pentru reducerea ratei șomajului și încurajarea angajatorilor a căror activitate a fost redusă ori întreruptă total sau parțial. Guvernul Orban a acționat în consecință și a adoptat Ordonanța de urgență nr. 92 din 28 mai 2020 „pentru instituirea unor măsuri active de sprijin destinate angajaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru modificarea unor acte normative”. De prevederile noului act normativ vor putea beneficia și sutele de mii de români din străinătate care și-au pierdut locurile de muncă și, siliți de împrejurări, s-au întors în țară. Astfel, prin această Ordonanță de urgență s-a stabilit ca statul să acorde un ajutor financiar considerabil societăților care angajează și cetățeni care și-au pierdut job-urile deținute pe alte meleaguri. Firmele vor primi 50% din salariu (dar până la plafonul de 2.500 de lei) pentru fiecare angajat cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani sau pentru cei trecuți de 50 de ani.

„Ne adresăm cu prioritate românilor care s-au aflat în situații de desfacere a contractelor de muncă în străinătate, s-au întors în țară, își caută un loc de muncă și, în acest sens, încurajăm angajatorii să îi aibă în vedere pentru că sunt oameni dispuși să își asume o activitate în România și care au nevoie de o încurajare în acest sens”, declara într-o conferință de presă ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Prin măsura adoptată de Guvernul Orban sprijinul financiar acordat societăților va fi alocat pentru un an însă cu obligația ca angajatorul să păstreze angajatul încă unul la locul de muncă, asta după cele 12 luni în care a primit suportul bănesc de la stat. Vor beneficia de sprijin toate societățile care vor face angajări în acest sens între 1 iunie și 31 decembrie 2020. Acestea vor suporta integral salariile angajaților, urmând ca sumele respective să fie decontate din bugetul asigurărilor pentru șomaj.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.