O nouă proteză de șold, premiată la Bruxelles – Invenția unei echipe de medici din care face parte și vrînceanul Marius Moga

0
721

Vrânceanul Marius Moga a repurtat cu echipa sa de specialiști un succes extrem de important  pentru medicina românească: o proteză de șold revoluționară, mai ușur de implantat pacienților și la prețuri rezonabile, care a primit aprecierile juriului la un concurs international de profil.

Este vorba despre proteza de şold scurtă femurală cervicală care a obţinut cinci distincţii la Concursul internaţional Bruxelles – EUREKA. Proteza este rezultatul muncii unei echipe de specialiști din care a făcut parte şi Marius Moga, medic primar ortopedie-traumatologie, originar din Vrancea, care lucrează la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”.

În parteneriat cu profesori de la Universitatea Politehnica București, medicii de la Spitalul Militar au creat o noua proteză de șold care folosește un sistem inovator de fixare și presupune o intervenție chirurgicală minim invazivă. Ideea acestui proiect a aparținut maiorului medic asistent universitar dr. Moga Marius, din Secția Clinică Ortopedie și traumatologie a SUUMC, care, în urmă cu un an, a inițiat dialogul cu echipa de cercetători din cadrul Universității Politehnice din București, potrivit MApN.

Preocuparea medicului militar a fost determinată de practica medicală zilnică care l-a adus, în nenumărate rânduri, în situația luării unei decizii terapeutice, chirurgicale, cu resurse materiale limitate. În ultimii cinci ani, medicul Marius Moga a analizat mai multe variante de diagnostic și tratament pentru pacienții săi, mulți dintre aceștia fiind diagnosticați cu diferite afecțiuni cu interesare osoasă, derivate din patologia oncologică.

Banii pentru noua proteză ar putea veni prin atragerea de fonduri europene, sau de la investitori.

Pentru invenția „Proteză de șold scurtă femurală cervicală” s-a obținut brevetul național. Anul viitor se vor face demersuri pentru omologarea, la nivel internațional, a acestui dispozitiv medical.

La concursul internațional de la Bruxelles au fost înscrise în competiție 31 de invenții românești, majoritatea în stadiul de prototip sau produs, pentru care s-au obținut 23 de medalii de aur, 8 medalii de argint și 29 de premii speciale.

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.