O nouă țeapă în Focșani: metoda “Deratizarea”. Un bătrân a rămas fără 2600 de lei

0
415

Un bătrân de 71 de ani din Focșani a rămas fără 2600 de lei, după ce a fost înșelat de doi escroci care s-au prezentat acasă la acesta ca fiind angajați de la deratizare. Sub pretextul că au fost trimiși de autorități să efectueze dezinsecție și deratizare în apartamentele din oraș, cei doi i-au cerut bătrânului contravaloarea serviciului, în sumă de 200 de lei.

Profitând de faptul că acesta era bolnav, în timp ce unul dintre escroci l-a ținut de vorbă, celălalt i-a furat omului banii din șifonier. Bătrânul nu și-a dat seama imediat că i-au dispărut banii din casă. Abia după 4 zile a descoperit că suma pe care o știa în siguranță nu mai e la locul ei și a alertat poliția. Polițiștii încearcă acum să dea de urma infractorilor și au întocmit un dosar de cercetare penală.

Polițiștii vrânceni îi sfătuiesc pe oameni să fie foarte atenție atunci când primesc vizita unor persoane necunoscute.

“Unul dintre modurile de operare al hoților care fură din locuințe este cel „prin ademenire”. Acești infractori, acționează prin distragerea atenției sau atribuirea unor calități false și astfel încearcă să ajungă în casele oamenilor pentru a le fura banii sau bunurile de valoare.

Acest tip de infractor este politicos și pretinde a fi un reprezentant al unor autorități publice, companii de gaze, apă sau electricitate și face parte din categoria persoanelor convingătoare și insistente. Sunt cazuri în care poartă adesea salopete cu logo-ul companiei. Bunurile sustrase sunt în general sume de bani, însă au fost cazuri în care au fost furate și alte bunuri mici și de valoare (telefoane, bijutierii). Victimele acestui gen de infractori fac parte din categoria persoanelor în vârstă, care sunt mai vulnerabile.

Ce povești/metode folosesc infractorii pentru a pătrunde în locuința victimei:

  • metoda “DETERGENTUL” : falși vânzători care bat la ușa victimelor și produse de curățenie gratuite sau la preturi promoționale
  • metoda “DERATIZARE” : sub motivul că sunt angajații unor firme care oferă servicii de deratizare primesc accesul în locuință.

Cum acționează după ce pătrund în locuință: Distrag atenția victimelor, le trimit în altă cameră pentru a aduce un anumit lucru, timp în care caută bani sau bunuri de valoare.

Unii infractori lucrează în echipă: în timp ce primul distrage atenția victimei (de exemplu, stau în bucătărie cu uşa închisă), cel de-al doilea pătrunde în apartament şi caută în celelalte camere.

Poliţiştii vrânceni recomandă cetăţenilor să fie atenți în momentul în care persoane necunoscute le bat la uşă oferindu-le diverse servicii. Deratizările se fac unitar, în întreg imobilul şi se anunţă din timp, prin afişe sau verbal, de conducerea asociaţiei din care faceţi parte. Solicitaţi tuturor persoanelor care vă oferă diferite servicii la domiciliu actul de identitate şi/sau dovada că sunt autorizaţi să efectueze astfel de servicii.

Dacă sunteţi singuri acasă, nu permiteţi accesul acestor persoane în locuinţă şi cereţi-le să revină la o altă oră când este şi altcineva acasă. În situaţia în care aţi fost înşelaţi, anunţaţi de îndată poliţia şi încercaţi să oferiţi cât mai multe semnalmente”, se arată într-un comunicat al IPJ Vrancea.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.