O participantă la concursul pentru postul de asistent medical contestă rezultatul | Răspunsul managerului interimar al unității medicale

0
1627

Unul dintre participanții la un concurs organizat de Spitalul Județean „Sfântul Pantelimon” din Focșani a făcut publică o scrisoare prin care invocă o serie de nereguli în felul în care a fost organizată proba interviu. Este vorba despre un concurs pentru ocuparea unor posturi de asistent medical în cadrul unității spitalicești. În scrisoare, candidata la postul de asistent medical acuză managerul de o serie de neregularități în desfășurarea concursului. 

”Stimabilă Doamnă Manager, mă numesc Aiacoboae Mihaela Valentina, asistentă medicală «proaspăt» respinsă la «așa-zisa» «probă interviu» organizată în unitatea dvs. pentru departajarea candidaților. Vă adresez acest memoriu în dorința de a «cimenta» ideea de legalitate care lipsește cu desăvârșire în organizarea probelor de concurs în unitatea dvs.
Aș incepe prin a vă reaminti de anunțul de concurs publicat în data de vineri, 18.09.2020 și modificat într-o flagrantă ilegalitate în data de luni, 21.09.2020 cu consecințele nefaste ce au urmat pentru acei candidați care nu au avut «inspirația» să recitească anunțul și au trimis dosarele incomplete. Am fost declarată «admis» la selecția dosarelor și m-am prezentat la «proba interviu» în data de 30.09.2020, seria a doua, constatând cu stupoare următoarele:
            1. Proba interviu a devenit «proba scrisă»
            2. «Comisia» de examen, formată din patru «persoane», nu s-a legitimat în fața candidaților
            3. Subiectele «probei scrise» nu au fost însoțite de barem punctaj
Astăzi, 01.10.2020, s-au afișat rezultatele «probei interviu» și, bineînțeles, postexamen, baremul de punctaj. În profunda și legitima mea nemulțumire, m-am adresat imediat telefonic serviciului de resurse umane pentru a mă interesa de o modalitate de a putea face contestație. Răspunsul primit? Citez:«Metodologia conform OMS 905/26.05.2020 nu prevede posibilitatea depunerii unei contestații». Nimic mai fals, OMS 905/26.05.2020 nu conține textual imposibilitatea depunerii unei contestații.
Și acum, cine încalcă legea, Doamnă Manager?
1. citez art.6 (1) din OMS 905/26.05.2020: «În situația în care se depun mai multe dosare pentru un singur post, iar după selecția dosarelor sunt admiși mai mulți candidați, se organizează proba de interviu»
2. citez art.8 (2) din OMS 905/26.05.2020: «Comisia este formată dintr-un număr impar de membri, din care face parte în mod obligatoriu șeful structurii în care urmează să se facă angajarea.»
3. Definiție «interviu», sursă Wikipedia: este specia care informează și elucidează prin intermediul unui dialog.
Am o experiență în domeniul sanitar de aproape 30 de ani, mi-am exercitat profesia cu dragoste și dedicație timp de 15 ani în unitatea dvs. și mulți ani în străinătate, dar pe cine să intereseze C.V.-ul meu?
Memoriul meu «revoltă» se naște nu din aviditatea de a «obține» un post în unitatea dvs., stați liniștită, ci din dorința de a fi avut reala și legitima posibilitate de a vă «povesti» cine sunt prin intermediul unui interviu, indiferent de rezultat.
 Aș dori să închei prin a vă comunica că voi face toate demersurile necesare pentru a face «lumină».”
În replică, managerului general interimar al Spitalul Județean Sfântul Pantelimon din Focșani, dr. Elena Codruța Neagu, a transmis că cei trei membri ai comisiei și o secretară desemnată sunt cei care decid, conform legii, cine promovează concursul. Iată răspunsul managerului Spitalului Județean:
„Comisia a fost constituită din trei membri și o secretară care a consemnat prezența candidaților. Nu am cunoștință de răspunsul doamnelor de la serviciul resurse umane. Dar doamna candidată putea face contestația la acest concurs online. Cum a procedat și cu înscrierea în acest concurs, având în vedere perioada în care ne aflăm. Legat de întrebările concursului, acestea au fost din problematica fișei postului care a fost publicată. Conform legislației în vigoare, anunțarea concursurilor de acest fel se face în ziua în care candidații se pot înscrie, iar totodată înscrierea se face conform orarului anunțat în două zile lucrătoare. Toate informațiile legate de concurs au fost anunțate public înainte, conform legislației în vigoare pentru ca ele să poată ajunge la cunoștința câtor mai multe persoane interesate. Prin aceste informații s-a dorit să se ofere șansa cât mai multor candidați să participe la concursul organizat. Rectificarea prealabilă a fost făcută în conformitate cu prevederile legale în care se specifică foarte clar această posibilitate. Iar toate acestea țin de serviciul resurse umane. Nu eu sunt cea care scoate un post la concurs și nici nu sunt membră în comisie. Directorul de îngrijiri medicale al Spitalului Județean a fost prezent la acest concurs, persoana care este cea mai în măsură să participe la el, pentru că toți asistenții medicali sunt în subordinea sa.
Nu managerul ia decizia cine promovează și cine nu un astfel de concurs. Există legislație clară în acest sens, care a fost respectată.
Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.