O stradă din comuna Străoane va purta numele eroinei Ecaterina Teodoroiu

0
172
Comisia de atribuire de denumiri din cadrul Instituției Prefectului județul Vrancea, a avizat pozitiv proiectul Consiliului Local al comunei Străoane de a denumi o stradă din satul Muncelu, comuna Stăoane –  Ecaterina Teodoroiu.

Atribuirea acestei denumiri de stradă vine să se alăture evenimentelor  dedicate Centenarului Marelui Război, Vrancea Eroică 1917-2017, organizate de Consiliul Județean Vrancea.

Tot în satul Muncelu, dar în 1972, eroinei care și-a dat viața în luptele de la Mărășești din Primul Război Mondial, i-a fost înălţat un monument, pe partea dreaptă a drumului judeţean Panciu-Soveja. Pe partea frontală a soclului din piatră  este montat un basorelief cu chipul Ecaterinei Teodoroiu, realizat în piatră de către sculptorul Octav Iliescu. Aici a fost amplasată și o placă din marmură pe care se a fost inscripționat: „Pe aceste locuri a căzut eroic în luptele pentru apărarea Patriei, la 22 august 1917, sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu”, întregul ansamblu fiind înconjurat de un zid din piatră de râu.

Un bust din bronz al Ecaterinei Teodoroiu, montat pe un soclu din marmură, a fost amplasat în anul 1994 pe aleea personalităţilor istorice de pe platoul din faţa Mausoleului de la Mărăşeşti. Această lucrare a fost realizată de către sculptorul Florin Musta.

Ecaterina Teodoroiu este figura centrală și a ansamblului statutar Monumentul Victoriei/Monumentul Biruinţei de la Tișița dedicat victoriei de la Mărășești, de acum 100 de ani. Acest monument realizat de către sculptorul Oscar Han, a fost inaugurat pe 21 septembrie 1934, din iniţiativa şi pe cheltuiala ziaristului Pamfil Şeicaru. Monumentul Victoriei sau Monumentul Biruinţei, cum mai este cunoscut, o are în centrul său pe Ecaterina cu sabia deasupra capului iar pe soclu este dăltuită legendara expresie „Pe aci nu se trece“, a comandantului trupelor române care au luptat și câștigat la Mărășești, generalul Eremia Grigorescu.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.