O tradiție veche de când lumea românească a fost retrăită de copii la Soveja

0
160

Focul lui Sumedru, bostanii și dorința de a câștiga un premiu au umplut sala de sus a primăriei din Soveja. Practic neîncăpătoare pentru cei aproape 200 de copii și părinții lor care au venit punctuali la această întâlnire.

Focul lui Sumedru, un obicei străvechi al românilor, al sovejenilor implicit, acela al Sfântului Dumitru, al purificării și al marcării iernii calendaristice, s-a tansformat într-o serbare a copiilor, într-un concurs pentru cel mai frumos bostan, cu jocuri în jurul focului care și-a aprins vâlvătăile în spațiul amenajat în centrul satului.

traditii-soveja1Primăria din Soveja, Școala generală „Simion Mehedinți”, grupul Facebook „Soveja” au fost cei care au regizat serata cu sprijinul câtorva companii care țin la copii, la tradiții și la lucrul bine făcut: Hortaltoi srl,Tansfero, Atelier Nicole, La gura sobei, fabrica de tricotaje Altex și Digital Foto Center. 

Câte unu, de mână câte doi, singuri sau cu părinții, copiii încep să-și facă apariția umplând până la refuz sala de sus a primăriei. Profesori, elevi, foști profesori, părinți, copii mici și foarte mici, bunici, angajați ai primăriei sunt cu ochii pe bostanii frumos decorați. Ba au venit și copii de la Școala generală din Pufești alături de Nicolae Damian, neobositul profesor.

traditii-soveja2E cald în interior, sobele sunt încinse pentru că afară vremea e friguroasă. Toată ziua a burnițat și Dealul Târgului, unde era programat totul, a devenit impracticabil. Așa că anul acesta Sumedrul a fost mutat la primărie, în sala de spectacole, dar și afară. La interior va avea loc concursul „Bostanul cu surprize” în cadrul căruia vor fi premiate cele mai ingenioase creații, afară Focul lui Sumedru, adică al Sfântului Dumitru, protectorul ciobanilor.

E toamna culorilor pe scenă și pe jos, pe mese: bostani luminați sau neluminați, machiați sau cu dinți strâmbi, știrbi, pirați sau cu peruci, ideile copiilor au fost ingenioase și dificil de jurizat. Foarte dificil, mai ales că munca juriului a devenit „misiune imposibilă” și premierea s-a regândit.

Deși sponsorii și organizatorii au dorit inițial câteva premii, bogăția de idei și frumusețile au trebuit recunoscute celor mici cu mult mai multe. Cel mai frumos bostan a fost ales după mesajul transmis pe bilet: „Sunt frumos, caut iubită” iar cel mai ingenios a fost reprezentarea unui personaj din desenele animate, Minion.

Citiți materialul integral pe:emigrantul.it

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.