OPINIE | Ce costuri vor trebui să suporte liberalii vrânceni după Congresul PNL

0
856

Că premierul Florin Cîțu a devenit președinte PNL nu mai este o noutate pentru nimeni. Lupta dintre cei doi cavaleri care s-au duelat la finele săptămânii trecute pentru șefia PNL s-a încheiat cu victoria, oarecum așteptată a lui Florin Cîțu. Fiecare dintre cei doi dueliști reprezintă cu totul altceva decât un lider de partid. Practic, bătălia a fost între fostul guvern Orban și actualul guvern Cîțu, a se citi între Orban și Iohannis. Președintele s-a declarat un susținător convins al premierului, a aruncat Constituția României peste gard și a intrat în campania internă care a durat aproape un an de zile.

Alegerile nu au fost despre cine va ocupa, în următorii 4 ani, tronul PNL. Miza este mult mai mare. Vorbim aici despre banii din PNRR, despre hățurile guvernării și despre tabăra care va  avea pâinea și cuțitul atunci când vine vorba împărțit bani în teritoriu. Și dacă vorbim de teritoriu, în județul Vrancea liberalii au mers, încă de la început, pe mâna fostului premier Ludovic Orban, pentru că Orban a fost cel care a girat numirea mai multor persoane în funcțiile publice din județ. Liberalii vrânceni i-au fost fideli fostului președinte și au mers până în pânzele albe cu susținerea acestuia pentru un nou mandat. Chiar dacă la nivel central acest lucru a semănat mai mult cu o hăcuială între liberali, rezultatul votului de sâmbătă face ca politica în Vrancea să se „execute” după alte scenarii, la fel cum este de așteptat ca în interiorul filialei vrâncene să se ducă lupte intestine după alegerea taberei greșite. Nu sunt puțini cei care nu au fost de acord cu decizia oarecum impusă de susținere a lui Ludovic Orban. Cu toate că au avut votul în mână, armata de oameni fideli din jurul lui Ion Ștefan au mers pe varianta Orban, cu speranța că o schimbare la vârful guvernului va readuce „laptele și mierea” din perioada guvernului Orban. Nu a fost să fie, iar „costurile” vor fi suportate de toți cei care au mers pe mâna „dirijorului”. Noul președinte va „umbla” la posturile ocupate de liberalii vrânceni. Vorbim aici de Neculai Tănase, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării și de prefectul Gheorghiță Berbece care s-a afișat în permanență alături de Ludovic Orban și Ion Ștefan. Lista poate continua cu șefi de instituții publice din județ: directorul executiv al DSP Vrancea, Cătălin Bunghez, directorul adjunct al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Galați, Sergiu Bordea Ștefan, consilierul din MADR, Florin Jan Vasilache, sau Dorina Ștefan, directorul executiv APIA Vrancea. Sunt și nume care ar putea reveni în prim-plan, nume care au fost marginalizate atunci când s-au împotrivit deciziei luate la nivel județean și au fost scoși din lista de delegați de la congres. Vorbim aici despre președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, Liviu Bostan și consilierul local Liviu Macovei. Un alt nume care ar putea reveni în funcție este fostul secretar de stat de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Ovidiu Burdușa.

Oricum ar fi, situația nu va fi una ușoară pentru organizația PNL Vrancea, care va trebui să suporte represaliile noului președinte. Fondurile alocate județului nu vor mai la fel de consistente, în timp ce noii șefi de instituții nu vor mai „percuta” la prima strigare. De altfel, se prefigurează și mișcări de trupe în interiorul PNL Vrancea. Toate acestea și multe altele nu aduc nimic bun pentru vrânceni și fac ca proiectele de dezvoltare ale județului să devină un pariu din ce în ce mai greu de câștigat.

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.