Oprișan, lăudat și contrazis în același timp de un liberal de frunte

0
169

Subiectul descentralizării, readus recent în discuție de Marian Oprișan, la ședința Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, a stârnit interesul tuturor. Prezent la Focșani, deputatul Victor Paul Dobre, vicepreședinte PNL Regiunea de Sud-Est, a vorbit despre necesitatea unor modificări la nivelul administrației publice centrale, județene și locale. Dobre este de acord cu Oprișan că România folosește un sistem administrativ care datează de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Și, la fel ca Oprișan, susține necesitatea descentralizării. Dobre nu crede însă că Oprișan sau PSD vor susține și mai departe ideea descentralizării, întrucât, spune el, acest lucru îi avantajează pe social-democrați și le asigură un control total asupra administrării țării.

“România este singura țară din Uniunea Europeană care, de peste 50 de ani nu a făcut nici o modificare importantă a administrației publice la nivel central, județean și local. Cu excepția Angliei, toate țările din UE au făcut modificări majore în ceea ce privește administrarea propriei țări. România a rămas împietrită în reforma făcută de Nicolae Ceaușescu la începutul mandatului său de conducător al țării. Eu sunt convins că menținerea, după 28 de ani de la Revoluție, a acestui sistem a avantajat Partidul Social Democrat, indiferent de denumirea pe care a avut-o. Menținerea acestui sistem a asigurat controlul administrației țării de către PSD, chiar dacă PNL a câștigat președinția, guvernarea sau majoritatea parlamentară”, a spus deputatul Victor Paul Dobre, prezent la Focșani într-o conferință de presă.

Dobre a mai spus că acest fapt vine ca o dorință a PSD de a avea un control strict în ceea ce privește zona administrației. Soluțiile propuse de el, pentru o mai bună funcționare a unităților administrativ teritoriale, ar fi desființarea tuturor UAT-urilor sub 1.500 de locuitori și desființarea a cel puțin 50% din instituțiile deconcentrate la nivelul fiecărui județ.

“La nivel local este nevoie să se desființeze toate unitățile administrativ teritoriale sub 1.500 de locuitori pentru că nu sunt capabile să se susțină. De asemenea, nu cred că este nevoie de modificarea Constituției pentru introducerea regiunilor. La nivelul fiecărui județ în parte există un număr de aproximativ 50 de servicii deconcentrate. Cred că mai mult de 20-25 nu cred că sunt necesare. Desființarea acestor servicii ar permite transferul, la nivel județean, a unor serii de activități care se gestionează de la centru. Un alt obiectiv important ar fi dezvoltarea unor comunități urbane în jurul municipiilor, nu prin desființare ci prin asigurarea unor servicii publice în comun”, a mai completat deputatul liberal.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.