Bolnavii COVID-19 caresunt asimptomatici ar putea fi mutați în spații speciale pentru fi supravegheați de către medici. Marți, ministrul Sănătății, Dr. Nelu Tataru, a semnat ordinul prin care se reduce perioada de spitalizare pentru pacienții asimptomatici și cu forme ușoare de COVID-19. Conform documentului, pacienții asimptomatici cu factori de risc, precum și pacienții simptomatici care au forme ușoare vor fi internați în spitale de faza 2 sau suport. Aceștia vor putea fi externați după minim 10 zile de internare în lipsa febrei și ameliorarea simptomatologiei, pentru cel puțin 72 ore. De asemenea, pacienții asimptomatici care sunt pozitivi la testul de control vor putea fi externați după 10 zile, dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice, cu condiția izolării la domiciliu până la împlinirea celor 14 zile ale perioadei de izolare care decurge de la momentul internării (respectiv 4 zile de la externare). Dacă testul de control în cazul asimtomaticilor este negativ aceștia nu vor mai fi izolați la domiciliu.
Într-o informare a Prefecturii Vrancea se vorbește și despre pacienții cu afecțiuni renale, care necesită dializă. Aceștia vor fi rămâne internați până la 14 zile în vederea asigurării accesului la dializă, procedură care nu poate fi efectuată în condiții de izolare la domiciliu.
„După externare, monitorizarea stării de sănătate a pacientului pe perioada izolării la domiciliu se face de către medicul de familie, zilnic, prin sistemul de telemedicină. Pentru pacienții care nu sunt înscriși pe lista unui medic de familie monitorizarea zilnică este efectuată de către Direcția de Sănătate Publică Județeană și a municipiului București”, se mai arată în infomarea Prefecturii Vrancea.
Aceste noi criterii de externare au la bază recomandările făcute de Organizația Mondială a Sănătății și ECDC care nu mai condiționează externarea pacientului cu stare clinică bună după 2 teste negative succesive pentru probe recoltate la interval de 24 de ore. Există rapoarte care evidențiază că pacienții pot ramane pozitivi la RT-PCR timp de săptămâni sau chiar să alterneze un rezultat pozitiv după zile/săptămâni după unul negativ, evidențele preliminare sugerând că pacientul nu mai este infecțios.