Pădurile Vrancei, JEFUITE sistematic

0
313

taieri-padure

Nu mai contenesc cazurile în care indivizi din Vrancea dau iama-n pădurile județului, tăind tot ce le pică-n mână, ca-n vestul sălbatic.

Luni, o echipă mixtă formată din poliţişti ai Biroului Silvic din cadrul Serviciului de Ordine Publică şi din cadrul Secţiei 1 Poliţie Rurală Goleşti, împreună cu un specialist din cadrul CRSC Focşani a efectuat cercetări privind tăieri ilegale şi furturi de arbori de pe terenurile mai multor persoane, sesizate pe raza comunei Bilieşti, în fondul forestier din punctul Balastiera. Cu ocazia verificărilor s-a stabilit că în cursul lunii iunie 2015, angajaţii unei societăţi comerciale, care a cumpărat un hectar de suprafaţă forestieră de la o persoană fizică din Bilieşti, au scos din rădăcini mai mulţi arbori din specia plop, de pe o arie cu regim silvic pe care se regăsesc mai mulţi proprietari şi a demarat lucrările de amenajare a unui iaz.

În urma inventarierii şi măsurării de către specialistul silvic a materialului lemnos rezultat din tăiere şi găsit la faţa locului, s-a constatat existenţa unei cantităţi de 20,945 mc lemn fasonat, un număr de 7 arbori cu cioată dezrădăcinaţi precum şi trei cioate fasonate, abandonate în apropierea balastierei.

În acest caz,  cercetările sunt continuate în vederea identificării şi tragerii la răspundere a autorilor sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tăiere ilegală de arbori, furt de arbori şi tulburare de posesie.

Tot luni, poliţiştii din Negrileşti s-au sesizat despre faptul că în toamna anului 2014, G.Ion de 60 ani din localitate, a tăiat ilegal din pădurea proprietate un număr de 9 arbori. Bărbatul este cercetat acum pentru  tăiere ilegală de arbori.

Tot la Negrilești, în toamna anului 2014, B.Costică de 28 ani din localitate, a tăiat ilegal din pădurea proprietatea sa un număr de 10 arbori, pentru asta omul intrând în atenția oamenilor legii care-l cercetează pentru  tăiere ilegală de arbori.

Toate aceste cazuri și multe altele în plus care sunt constatate de polițiști ori de societatea civilă vin să atragă atenția asupra faptului că pădurile Vrancei sunt la mâna jefuitorilor, care n-au nici o teamă din a tăia tot ce le pică în mână. Treptat, plămânul verde al județului tinde să devină tot mai neînsemnat, iar asta dă drumul la alunecări de teren în timp ce aerul respirat de vrânceni este tot mai puțin sănătos.

Specialiștii atrag atenția că din cauza omului, în prezent,cele mai mari păduri ale lumii sunt în grav pericol. Jumătate din suprafaţa originală de pădure a fost distrusă şi lucrurile sunt pe cale să se înrăutăţească, dacă rata actuală de despădurire nu este încetinită. Acest lucru ar fi catastrofic nu numai din pricina faptului că multe speciide animale îşi au habitatul în pădure , ci şi deoarece pădurile joacă un rol important în reglarea climei planetei.Ca urmarea a defrişărilor masive criza ecologică se acutizează tot mai vertiginos:
• s-au intensificat procesele de erodare a solurilor;
• sunt tot mai frecvente secetele;
• s-au intensificat alunecările de terenuri, ce produc grave pierderi materialeeconomiei naţionale;
• a degenerat starea masivelor forestiere;
• a sărăcit flora şi fauna, s-a creat pericolul dispariţiei unor specii de animale şi plante.
Nici un alt ecosistem terestru, nu asigură un echilibru mai complex şi o mai mare stabilitate, decat pădurea. Spaţiile verzi, indiferent de apartenenţă şi destinaţie, servesc la îmbunătăţirea calităţii mediului, menţinerea echilibrului ecologic.

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.