Parlamentarii, mai ușor de arestat

0
160

parlament-sedinta-plen

Urmărirea penală, reținerea și arestarea preventivă a unui parlamentar pot fi aprobate cu votul majorității deputaților sau senatorilor prezenți în ședință, mai precis cu mai puține voturi decât se cereau până acum. Așa a decis plenul Camerei Deputaţilor şi Senatului, proiectul primind 292 de voturi “pentru” şi un vot “împotrivă”.  Asta înseamnă că parlamentarii vor rămâne mai uşor fără imunitate.

Statutul comun al deputaților și senatorilor a fost votat la unison de putere și de opoziție. După două-trei luări de cuvânt, parlamentarii au votat în unanimitate şi la vedere, legea prin care imunitatea lor se va putea ridica cu mai puţine voturi. Statutul aleşilor era singura lege care făcea mai dificilă reţinerea şi arestarea senatorilor şi deputaţilor, şi ultima care trebuia modificată.

Potrivit modificărilor aduse Statutului, articolul 24, alineatul 4 din Legea nr 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor se modifică, astfel: ”Camera hotărăşte asupra cererii cu votul secret al majorităţii membrilor prezenţi. Hotărârea se publică în Monitorul Oficial al României, şi se comunică de îndată ministrului Justiţiei”.

Parlamentul a schimbat, astfel, prevederea din Statut potrivit căreia hotărârile se luau cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.