Patroni din Vrancea, amendați pentru muncă la negru

0
542

La jumătatea lunii mai, inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Vrancea au derulat 20 de acțiuni de control în cadrul unei campanii desfășurată la nivel național privind identificarea și combaterea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul construcțiilor.

În urma controalelor, au fost constatate 35 de neconformități față de prevederile legale și s-au aplicat 12 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 60300 lei . În timpul controalelor au fost identificate 6 persoane care desfășurau activitate fără a avea forme legale de angajare, pentru care s-a dispus măsura întocmirii și înregistrării contractelor individuale de muncă.

“Inspectorii de muncă au constatat o tendință de creștere a fenomenului de subdeclarare a muncii în sensul nepontării tuturor orelor lucrate de salariați, sustrăgându-se astfel fiscalizării muncii prin neplata contribuțiilor datorate. Inspectorii de muncă vor continua acțiunile de control în vederea verificării modului de realizare a măsurilor dispuse și a obliga angajatorii să intre în legalitate. Munca nedeclarată constituie un fenomen extrem de nociv, datorită consecințelor sociale și economice pe care le produce, astfel : persoana care prestează munca nedeclarată este lipsită de protecție socială, angajatorul este lipsit de posibilitatea legală de a responsabiliza lucrătorul pentru eventualele pagube produse de acesta, iar fondurile sociale, bugetul de stat sunt păgubite prin sustragerea de la plata impozitelor și a contribuțiilor sociale”, se arată într-un comunicat de presă al ITM Vrancea.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.