Pe 20 decembrie românii sărbătoresc Ignatul, ziua în care sunt sacrificați porcii de Crăciun

0
219

Ca în fiecare an pe 20 decembrie, românii sărbătoresc Ignatul, ziua în care se taie porcul șise prepară bucatele tradiționale de Crăciun și Anul Nou. Aceeași tradiție spune că doar bărbații trebuie să se ocupe cu sacrificarea animalului iar cel care îl taie este musai să fie un om curat și să se ducă înainte la biserică pentru a se spovedi iar preotul să-i ierte păcatele, inclusiv pe cel al uciderii porcului. Se mai spune și că în noaptea dinainte de Ignat, porcul își visează moartea. În unele regiuni gospodăria este sfințită înainte de sacrificare iar în ajun se fierbe grâu, tămâiat și binecuvântat ulterior, din acest grâu mâncând toți membrii familiei. Pentru cine nu știe, cuvântul ignat provine din latinesculignis, care înseamnă foc. Pe 20 decembrie Biserica creștină îl sărbătorește pe Ignatie Teoforul, episcop de Antiohia martirizat în anul 117 e.n. în timpul împăratului Traian.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.